Световният №1 в тениса Новак Джокович защити титлата си от турнира Уимбълдън, след като в маратонски мач победи Роджър Федерер със 7:6(1), 6:7(10), 6:4, 6:3  и спечели 40-ия двубой между двамата големи тенисисти.

Срещата стартира със сервис на швейцарският тенисист, който успя да поведе с гейм на 0. Във втория Фед Експрес започна с 15:0, но загуби и геймовете бяха изравнени - 1:1.Федерер показа отлична игра през третата част и излезе напред в резултата - 2:1.

Четвъртият гейм беше повече от интересен. Джокера поведе с 15:0, но сбърка за 15:15, резултатът премина през 30:30, но в крайна сметка сърбинът успя да си спечели сервирането и изравни за 2:2. Федерер беше безапелационен в петия гейм и го затвори на 0, за да стигне до 3:2 в първия сет.

Първият пробив в двубоя дойде в шестия гейм, а Федерер успя да наложи волята и спечели като проби съперника си. Джокович показа железни нерви и върна пробива незабавно, за да намали резултата до 3:4 и да сервира за изравняване.

Новак Джокович и Роджър Федерер

източник: БГНЕС

В осмият гейм, който стартира с нови топки Джокович спечели на 15 и изравни резултата до 4:4. Набързо Федерер успя да спечели деветия гейм и поведе с 5:4. След добра игра на Джокович се стигна до ново равенство 5:5. Федерер успя да поведе с 40:0 в 11-ия гейм, но Джокович съумя да намали до 40:30, но в крайна сметка швейцарецът взе сервиса си и поведе с 6:5.

Първата двойна грешка на Джокович докара резултата до 30:30, последва нова грешка на Джокера за 30:40 и сетбол за Федерер, но сърбинът се събра и изравни до 40:40. И отново Федерер стигна до предимство, но с перфектно пласиран ас Джокович отново изравни, поведе с предимство и затвори гейма с ас за 6:6. В тайбрека Джокович поведе с 3:0, премина през 5:1, за да затвори гейма и сета със 7:1 и 7:6 за 45 минути игра.

Във втория сет Джокович започна със сервис и го взе убедително, за да поведе с 1:0, а след това резултатът стигна до 2:1 като играта вървеше без пробиви в този втори сет. Четвъртият гейм беше спечелен от Федерер и така резултътът стана 2:2. В петия гейм Джокович имаше предимство, но се стигна до равенство 40:40, а Федерер получи и предимство, но не успя да го използва. Резултатът мина през три равенства, а в крайна сметка с феноменален удар Джокович затвори частта за 3:2.

Роджър Федерер

източник: БГНЕС

Маестрото взе шестия гейм и изравни до 3:3. Сърбинът, който защитава трофея си от миналата година поведе с 4:3 в определяния принципно като много важен седми гейм на сета. Двамата взеха подаванията си и резултатът стигна 5:4 в полза на сръбският тенисист.

В десетия гейм Новак получи възможност да пробие и да затвори сета, но не съумя и швейцарецът изравни до 5:5. Следващата част премина през интересен развой и четири равенства, но беше спечелена от Джокович при петата възможност, за да стане резултатът 6:5 в полза на световния №1.

Федерер си взе подаването за 6:6 и отново се стигна до тайбрек, който трябваше да определи кой ще вземе втория сет. Тайбрекът премина през 3:1 и 4:2 за сърбина, за да се стигне до 6:6, след като Джокович не успя да спечели 4 възможности за затваряне на сета. Джокович пропусна и седмата си възможност да затвори сета, за да се стигне до 10:10 при точките в тейбрека, а в крайна сметка Маестрото успя да спечели с 12:10 и изравни сетовете - 1:1. Вторият сет продължи час и 6 минути.

В третия сет Джокович пропиля три възможности за пробив и загуби, а резултатът стана 1:0 в полза на Федерер. След което Джокович взе сервиса си и успя да пробие за 2:1. При резултат 3:2 за сърбинът срещата беше прекъсната поради дъжд. 

След краткото прекъсване двубоят беше подновен. Джокович успя да вземе поредното си сервиране и поведе с 4:2. Федерер не се затрудни при свой сервис и намали резултата до 3:4. След отлична игра на сърбина той успя да победи с 6:4 в третия сет и да поведе с 2:1.

В четвъртия сет двамата взеха първите си сервиси и резултатът беше равен 1:1. След 2:2 Джокович отново проби съперника си, както и в третия сет и поведе с 3:2, след което имаше възможност да затвърди пробива, което стори и поведе с 4:2. Сърбинът имаше възможност да пробие отново съперника си, но не съумя да се възползва от предимството си и загуби, а резултатът стана 3:4. Джокович съумя да се събере в осмия гейм, след като изоставаше с 0:30, но спечели и поведе с 5:3, след което проби съперника и спечели с 6:3, а с това и мача с 3:1 сета.

Новак Джокович

източник: БГНЕС

Така двамата вече имат по 20 победи. Това беше и трети път във финал на турнир от Големия шлем, като сърбинът вече води с - 2:1 успеха. Швейцарецът победи на US Open през 2007 г., докато сърбинът надделя в Лондон миналата година, както и тази.