Григор Димитров записа втора победа на Аустрелиън Оупън и вече е в третия кръг в Мелбърн, след като се справи със съпротивата на Лукаш Лацко с 3:1 сета – 6:3, 6:7(8), 6:3, 6:3.

В сравнение с двубоя с Дъстин Браун в първи кръг, мачът със словака бе доста по-труден за Гришо, който загуби драматично втория сет, но въпреки това успя да излезе победител в четири сета след почти 3 часа игра на Hisense Arena.

В тях Димитров показа, че е по-добрият тенисист на корта и не позволи на съперника си да помисли за нещо повече от спечеления сет. През целия мач хасковлията бе бурно подкрепян от български привърженици по трибуните, които му създадоха истинска домакинска атмосфера.

В третия кръг Григор ще се изправи срещу стар свой познайник – Маркос Багдатис, който се справи в четири сета с 20-ия поставен Давид Гофен. До този момент двамата имат 6 мача помежду си, в които българинът води с 5:1 победи.

А ето как се разви мачът на Димитров с 99-ия в световната ранглиста Лукаш Лацко:

Мачът стартира с лесен сервис гейм за Григор, след което при подаването на Лацко се стигна до 40:40. Словакът все пак се справи със ситуацията. В следващия му сервис гейм обаче прошка нямаше и след пробив на 0, българинът поведе с 3:1.

Вместо да затвърди аванса си обаче, Димитров моментално подари рибрейк на съперника си след няколко непредизвикани грешки, а Лацко изравни за 3:3.

В следващия си сервис гейм българинът вдигна публиката на крака с блестящ хотдог и красиво отигване на мрежата. Въпреки това словакът достигна до точка за нов пробив, която бе спасена от Гришо.

На свой ред хасковлията записа нов пробив за 5:3 след две топки в аут на Лацко, които помогнаха на българската мисия за успех в сета. Последва сравнително лесен сервис гейм, в който при втората си възможност Димитров успя да поведе в сетовете след 6:3.

Двамата продължиха без пробива, а и без шансове за такива, до 4:4. В деветия гейм Григор бе близо до развръзката в сета, след като с ефектен лоб в началото и помощ от мрежата след това достигна до брейкбол. Той бе отразен с ас, а след маратонско разиграване българинът си докара още една точка за пробив. Лацко все пак се справи с тежката ситуация и поведе с 5:4, принуждавайки Димитров да сервира за оставане в сета.

Той се справи, а в крайна сметка сетът трябваше да се реши в тайбрек, в който нивото на драматизъм бе високо. Григор първи постигна минипробив за 3:2 след двойна грешка на съперника, но пък на свой ред загуби двете си подавания. Резултатът бе изравнен за 5:5 след воле в мрежата на словака.

Оттам нататък двамата продължиха да играят точка за точка като стигнаха и до три сетбола за всеки от двамата при сервис на съперника. Те не бяха реализирани, но за съжаление при 11:10 в полза на Лацко, Гриор направи двойна грешка и по този начин подари сета на своя съперник.

Реакцията на българина след загубения сет обаче бе първокласна – Димитров заигра безгрешно в началото на третата част, а с агресивна игра достигна до пробив за 2:0, който този път бе затвърден набързо за 3:0.

Сетът продължи с предимство на сервиращите до 5:3, когато Григор имаше възможност да спечели частта на свое подаване. До този момент Лацко нямаше никакъв шанс на сервиса на съперника, но в решителния гейм стигна до такава възможност при 30:40. Тя бе отразена, благодарение на топка в аут на словака, който обаче стигна до още два брейкбола в следващите разигравания. Те отново бяха спасени от Григор, който при първия си сетбол бе успешен с топка по правата, доближавайки се на сет от спечелването на мача.

 В началото на четвъртата част Григор бе решен да постигне ранен пробив и с агресивна игра успя да го постигне още в първия гейм на сета, благодарение на отличен форхенд ретур при предимство в своя полза.

При 1:2 Лацко повика физиотерапевт на корта, въпреки че не стана ясно точно какъв е неговият проблем. Григор имаше добра възможност да реши всичко в сета с втори пробив при 3:1, но Лацко отрази и трите шанса за пробив и остави пасива си на само един гейм.

 В тези минути бекхендът на Димитров не функционираше добре, а Лацко усети това и с топки главно към него успя да стигне до пробив, с който да изравни за 3:3. От движението на Григор освен това си личеше, че той има проблеми с маратонките си, което бе потвърдено от самия него в интервюто след края на мача.

Отговорът на българина обаче бе мигновен. С няколко добри отигравания той поведе с 40:0 в подаването на съперника, Лацко стигна до равенство, но след нови разигравания в сметката на Гришо, пробивът аванс бе върнат. При 5:3 Лацко сервираше за оставане в мача, последва дълъг гейм, в който при четвъртия си мачбол Димитров успя да затвори мача и да си осигури място в следващия етап.