Млада, амбициозна и изключително талантлива. Обожава динамичния тенис с мощни удари от дъното на корта. Това е Вивиан Златанова. Тя е от Пазарджик и започва да играе тенис едва 5-годишна. Първият й треньор е нейната леля, а човекът, който й е помогнал най-много в тениса и я е развил като тенисист, е дядо й Борислав Стефанов, с когото все още продължава да обсъжда силните и слабите страни в своята игра.

Вивиан, поздравления за страхотната игра, която демонстрираш на Държавното отборно първенство. Знаем, че от тази година започна да тренираш в Германия, до каква степен тази промяна се отразява на формата ти?

Започвайки да тренирам в Германия, значително подобрих формата си. Тренировките са доста по-различни, много по-интензивни и натоварващи, изтощават ме много, но така давам максимума от себе си на корта. Много съм доволна.

С какво се различава тренировъчният процес в Германия от този в България?

Всичко е много различно. В Пазарджик например тренирам по 3 часа на ден, докато в Германия тренирам по 5-6 часа, съчетавам тениса с фитнес и кросове. Сутрин тенис, на обяд фитнес и кросове, следобед пак тенис. Единственото лошо е, че нямам спаринг партньори, но затова посещавам академията „Васке–Шютлер“ във Франкфурт, където Александър Васке (новият треньор на Томи Хаас) наблюдава моите игри.

Какво искаш да подобриш в твоята игра? Кое възприемаш като слабост?

Със сигурност трябва да работя над сервиса си. Това е проблем на всички български състезателки.

А какво промени в своята игра след престоя си в Германия?

Изключително много подобрих форхенда си. Отдавна имах този проблем и много специалисти в България ми казваха, че трябва да работя над него, но никой нямаше конкретна идея как да се случи това. Също така промених начина си на сервиране и постигнах по-висок процент вкаран първи сервис.

Малко се затрудни във вчерашния мач (победа със 7:5, 6:1 над Габриела Михайлова), може би стилът, който се налага у нас е малко по-различен от този, който практикуваш ти?

Да, неудобно ми е да играя срещу съпернички, които просто връщат топката. Аз обичам динамичните разгиравания със силни удари от дъното на корта, харесвам разнообразната игра.

Какво ти предстои?

Ще играя във всички български турнири. От ТК „Левски“ ми осигуриха уайлд кард за основна схема в Добрич, а и от федерацията също много ми помагат. Дано имам късмет и да побеждавам.

Къде се виждаш в края на годината?

Надявам се да съм колкото се може по-напред в ранглистата, но основната ми цел е Топ 500. Миналата година си поставих задача да атакувам Топ 600, но за жалост не успях. Надявам се тази година да имам повече късмет, да нямам контузии и да постигна желаните резултати.