Поставеният под номер шест в схемата Гаел Монфис ще участва на четвъртфиналите на олимпийския турнир по тенис за мъже. Французинът победи с обрат - 6:7 (8), 6:3, 6:4, срещу деветия в схемата Марин Чилич (Хърватия) след 146 минути на корта

. В следващата фаза Монфис ще се изправи срещу номер четири в основната схемата Кей Нишикори. Японецът победи с 6:2, 6:2 срещу Андрей Мартин от Словакия. До момента Нишикори има две победи в двете си срещи с Монфис, включително на турнира от сериите "Мастърс" в Маями през този сезон. Шампионът от Лондон 2012 Анди Мъри също се класира за четвъртфиналите в Рио де Жанейро.

Поставеният под номер две в основната схема британец победи трудно с 6:1, 2:6, 6:3 срещу Фабио Фонини. В третата част Мъри изоставаше с 0:3 срещу италианеца, но спечели следващите шест гейма и си осигури участие на четвъртфиналите в Бразилия. Мъри ще се опита да стане първият тенисист с два поредни златни медала на сингъл от олимпиада. В следващия кръг на турнира шотландецът ще играе срещу Стийв Джонсън (САЩ).

Представителят на домакините Томас Белучи (Бразилия) надигра трудно осмия в схемата Давид Гофен (Белгия) с 7:6 (10), 6:4. На четвъртфиналите Белучи ще се изправи срещу златния медалист от Пекин 2008 и 14-кратен шампион от турнири от "Големия шлем" - Рафаел Надал (Испания).