Българската федерация по тенис обяви официално създаването на попечителски фонд за подпомагане на родните тенис таланти. Председател на фонда е Весела Лечева, а членове на борда са Лъчезар Танев и проф. Генчо Начев.

"Радвам се, че фондът вече е факт, и се надявам да стане практика сред спортните организации в България. Това е известен начин за набиране на средства не само в Европа, но и в САЩ. Българската федерация по тенис е една от федерациите, които работят изключително професионално и се радвам, че съм част от екипа.

Целта на този попечителски фонд или фонд за набиране на средства, както е по-популярно в България, е да финансира дейности, програми и проекти, свързани с развитието на млади таланти в областта на тениса. Какви биха могли да бъдат дейностите - стипендии за пътуване в чужбина, всички видове участия в турнири, индивидуални и отборни, всички онези, които не са финансирани от Министерството за младежта и спорта.", обясни Весела Лечева.

Ще бъде учреден обществен съвет на доброволни начала,  чиято цел е консултира дейността на фонда, а членове ще бъдат известни експерти и специалисти в областта на спорта, от бизнеса и медиите. Ще бъдат създадени правила и критерии за разпределение на средствата, които ще се набират чрез благотворителни събития, спонсори и дарения. Ежегодно попечителският фонд ще представя официално отчета си.

"По този начин ние ще обединим усилията на всички хора, ще централизираме и организираме по-добре начина и възможностите за набиране на допълнителни средства, което досега го правихме най-вече на лична основа и на приятелски отношения с различни фирми и организации. Аз съм обнадежден, че можем да помогнем на българския тенис, който е сред топ петте спорта в света през последните 15-20 години.", заяви Лъчезар Танев.

Част от членовете на Обществения съвет ще бъдат на 19-и юни (неделя), когато НТЦ ще е домакин на турнира "Дипломати и приятели".