В дигиталната ера да забравиш бившата си изгора гадже се оказа много по-сложно. Просто в социалните мрежи постоянно се търси нещо за бившия.

"Сто процента от младите жени, които идват при мен за консултации след края на връзката им, продължават да следят в социалните мрежи какво прави бившият им любим", казва семейната консултантка и психоложка Сюзи Каган.

„Някоя ще преглежда снимките му с надеждата да види по лицето му тъга и да се убеди, че от раздялата страда не само тя. Друга следи страницата му всеки понеделник, защото ако се е появила друга, той веднага ще качи снимките й през почивните дни", споделя специалистката.

Доктор Каган без заобиколки казва, че нанасяме вреда на самите себе си, като продължаваме да търсим информация за бившия. Как обаче да освободиш живота си от прякото и косвеното му присъствие?

Има два начина - да режеш отведнъж или постепенно, казва Каган. Кой от начините обаче да избереш? Според специалистката струва си да анализираш предишните си раздели. И да приложиш онзи начин, който е бил по-сполучливият.

Постепенното рязане е особено трудно, затова ако той се оказва твърде болезнен, но след време жената се убеждава, че „ампутацията" всъщност спасява живота.