Зебрата бял кон на черни ивици ли е или черен кон на бели ивици? Не знам доколко думата кон е уместно употребена, когато става въпрос за зебра, но все пак, кой цвят е основният и какъв цвят са ивиците? Надявам се да ме ориентирате в дебрите на зебрите?

Отговорът на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Напред към дебрите на зебрите. Зебрата е от семейство коне и род коне, тоест си е точно кон. Не се притеснявайте поне в това отношение. Даже една от възможните етимологии на името е от латински и значи буквално див кон. Но каква е работата с ивиците? Въпросът има свое научно обяснение. И то е категорично, но за него след малко. Най-напред нека изясним, защо на този африкански кон са му ивици. Има няколко теории по въпроса. Първата, разбира се, е за камуфлаж - да се крие от хищниците. За окото на хищника отдалеч бялото и черното се сливат. Той трудно различава зебрата от разстояние. Като се има предвид обаче що за камуфлажни окраски има в природата, бялото и черното не са точно най-добрия вариант, не мислите ли? Тук идва и вторият вариант - оптическа измама. Вертикалните черти, особено когото зебрите са повече от една, при това се движат, създават визуална среда, в която хищникът трудно се ориентира и не е в състояние да си избере жертва. Принципът е разсейващ.

Най-новите проучвания обаче показват, че причината твърде вероятно е друга. Ако има по-голям душманин на конския свят от хищниците, това са кръвопиещите мухи. В Африка са особено нагли и свирепи. Според проучванията тъмният цвят на кожата отразява по такъв начин светлината, че я прави по-атрактивна за мухите от светлия цвят. Важи за кожата на всички бозайници, но специално при конете белите са пощадени повече от черните и кафявите. Оказва се обаче, че когато има редуваща се шарка - тъмно, светло, тъмно, светло, това съвсем отблъсква мухите. Ето как развитието на зебровите шарки може би има точно това предназначение - да пъди мухите. Съществуват зебри, чиято вътрешна част от корема и краката са бели, което дълги години даваше основание да се смята, че зебрата е бяла на черни ивици. Преди 10 години обаче ембрионалните изследвания на зебри показаха, че основният цвят на животното всъщност е черен. Допълнителният цвят е бял.

Отговорът на въпроса от научна гледна точка е ясен. Зебрите са черни на бели ивици. Това не върши много работа при отговорите на деца, защото зебрите си се раждат раирани. Какви са ембрионите им, все тая. Така че нека приемем, че зебрите са черно-бели, като екипа на Ювентус, който не е бял на черни ивици, нито е черен на бели ивици, независимо от какъв етнос е играчът, облечен в него. Дори да не се интересувате от футбол, имаме чувството, че трикотажното обяснение ще ви се понрави повече, защото не само е стилово, но и показва характер. Децата, на каквато и възраст да са, няма нужда да знаят, че светът е едноцветен и шарките му са само за украса. Нека си го представят по-разнообразен, в случая - на райета.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук