Индийският върховен съд отмени решението на съда в щата Раджастан, забранил по-рано т.нар. сантхара - ритуална смърт вследствие продължително гладуване.

На 10 август съдът в Раджастан приравни ритуала към самоубийство, което предизвика недоволството на джайнистите, привърженици на сантхара.

"Самоубийството става под влиянието на емоции, докато сантхара е ритуал за очистване на кармата, в резултат на което човек угасва в пълно съзнание, без да причинява вреда на никое живо същество", бе аргументът на джайнистите.

При отмяната на забраната от Върховния съд дипломатично поясниха, че "за приемането на окончателно решение по въпроса е необходимо време". По мнението на експерти "необходимото време" може да означава от няколко години до... никога.

В Индия, чието население гони 1,3 млрд. души, джайнстите са около 6 млн. Религията им, която е близка до будизма, предписва самоусъвършенстване на душата, чиято основна цел трябва да бъде освобождаването от сансара (веригата от прераждания - б.р.). /БГНЕС