Правителството е вече факт. Със 136 гласа „за", 97 гласа „против" и 1 въздържал се парламентът гласува новия кабинет, пише dariknews.bg.

Парламентът гласува последователно и първо одобри кандидатурата на Бойко Борисов за министър-председател. Това стана със 149 гласа "за", 85 гласа "против". Нямаше "въздържали се". Борисов беше подкрепен от всички депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ. „Против" гласуваха двама души от Патриотичния фронт, както и депутатите от "Атака", "БСП-лява България", ДПС и Българския демократичен форум.

Депутатите одобриха и структурата на предложения от Борисов кабинет със 144 гласа „за", 83 „против" и един „въздържали се".

В състава на Министерския съвет ще има четирима вицепремиери - Румяна Бъчварова /по коалиционна политика и държавна администрация/, Меглена Кунева /по координация на европейските политики и институционалните въпроси/, Томислав Дончев /по еврофондовете и икономическата политика/ и Ивайло Калфин, който ще е вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика.

Министър на финансите ще е Владислав Горанов. За министър на икономиката беше избран Божидар Лукарски, за министър на енергетиката - Теменужка Петкова, за министър на туризма - Николина Ангелкова. Министър на земеделието ще е Десислава Танева, министър на околната среда и водите - Ивелина Василева. Лиляна Павлова отново ще е министър на регионалното развитие и благоустройството, Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Петър Москов ще е министър на здравеопазването, Тодор Танев - министър на образованието.

Министър на вътрешните работи ще е Веселин Вучков, министър на отбраната - Николай Ненчев. Министър на външните работи е Даниел Митов, министър на правосъдието - Христо Иванов, които ръководиха съответните министерства и по време на служебния кабинет "Близнашки". Министър на културата отново ще е Вежди Рашидов, министър на младежка и спорта е Красен Кралев.

Членовете на новия Министерски съвет положиха клетва.

Борисов ще управлява като премиер за втори път, след като официално ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха вчера коалиционно споразумение за съставяне на правителство. С АБВ Борисов подписа декларация за партньорство, а Патриотичният фронт декларира готовност за парламентарна подкрепа към новото правителство.

Първото правителство на Бойко Борисов беше избрано на 27 юли 2009 г. Тогава в гласуването взеха участие 240 депутати. От тях 162 народни представители гласуваха "за" кабинета "Борисов", 77 - "против" и 1 въздържал се. На парламентарните избори на 5 юли 2009 г. ГЕРБ спечели 116 депутатски мандата.