Поне 10 са жертвите на бедствието в квартал „Аспарухово”. Цифрата съобщи за Дарик кметът на Варна Иван Портних. От полицията съобщават за 8 удавени в приливната вълна, които са установени официално.

Три са идентифицираните вече жертви - мъж, жена и дете. Информацията потвърди пред Дарик говорителят на РДВР Варна Ивана Милева. По-рано стана ясно, че една от жертвите на бедствието в квартал „Аспарухово” е момченце, което се е удавило на метри от полицейското управление, предава DarikNews.bg.

Очевидци разказват пред Дарик за множество спасени в последния момент хора. Мъж се пресегнал от терасата си на първия етаж и издърпал дете от калната вода. Друг разказва, че младеж спасил едно дете, а братчето му се намерило час след това, за щастие - живо, макар и премръзнало.

Хора и коли са се премятали в калната вода. Продължава издирването на четиримата изчезнали в приливната вълна варненци.

Към Варна вече пътуват министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Рано сутринта те ще бъдат на мястото на трагедията.

Ситуацията във варненския квартал „Аспарухово” е бедствена след обилния дъжд. Все още се издирват изчезнали хора. По думите на говорителят на РДВР Варна Ивана Милева ниската част на квартала се е наводнила и улиците „Балкапан” и „Розова долина” са опасни за хората в района. На място са изпратени екипи на Гражданска защита, на Пожарна безопасност и на полицията, които са се включили в издирването на изчезналите хора.

Най-вероятната причина за ситуацията е срутилият се заради проливния дъжд баир на Джанавара, който е затрупал платното по пътя за „Аспарухово”.

Хората в квартала говорят, че липсват три деца, но информацията не е потвърдена. Десетки са затрупаните коли от образувалото се свлачище.

От полицията умоляват жителите на квартала да се качат по високите етажи на блоковете и да не излизат навън, за да се предпазят от инциденти.