Минимум 10 000 мигранти ще зимуват в България, ако мигрантският натиск от последните два месеца не намалее, пише dariknews.bg. Това става ясно от статистика на МВР, която БГНЕС цитира.

Към момента у нас се намират близо 8000 чужденци, по-голямата част от които са настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците и Дирекция "Миграция" на МВР. Само за периода 23-29 септември 2016 г. са установени нови 520 чужденци, които са проникнали в страната незаконно. Така общият брой на мигрантите за 2016 г. достига 14 656 лица.

Мигрантският натиск върху България достигна критична точка

Към края на септември бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са пълни на 106%, при капацитет за настаняване от 5190 лица, в тях се намират 5509 души, сочат данните. 166% е заетостта на центровете на Дирекция "Миграция" на МВР. При капацитет от 940 души, под надзора на МВР се намират 1561 чужденци.

На външни адреси са настанени близо 300. Поне още толкова са мигрантите, които към момента се намират на българска територия, но все още не са установени.

Проучват 5-6 възможни места за отваряне на нови бежански центрове

Данните на службите показват още, че все по-трудно на мигрантите им се отдава да напуснат България през българо-сръбската граница в посока Германия и други държави от Европейския съюз. Така страната ни се превръща в крайна дестинация на голяма част от афганистански мъже, тръгнали към "европейската си мечта".

Над 70% от мигрантите са млади мъже от Афганистан

Междувременно статистиката показва, че българските власти успяват да изведат от страната все по-малко незаконно пребиваващи чужденци. Миналата седмица едва 16 чужденци са изведени от Дирекция "Миграция".