Националният олимпийски отбор по астрономия на България ще бъде подкрепен с благотворителен концерт за набиране на средства за пътуване за предстоящата Международна олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.

Концертът ще се проведе на 15 януари (петък) от 19:00 ч. в зала 3 на НДК. Цена на билета: 10 лева.

Необходима е сума в размер на 14 000 лв. за закупуване на самолетни билети до Индия.

Олимпиадата ще се проведе през декември 2016 година

Със събраната сума ще бъде осигурен транспорт на 5 млади и талантливи деца и двамата им ръководители, които да представят България в предстоящото състезание.

Националният олимпийски отбор по астрономия на България представя страната ни на две международни олимпиади всяка година – едната е Международна олимпиада по астрономия, а другата – Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Участниците в отбора се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

До 2015 г. нашите състезатели са завоювали общо 76 медала – 15 златни, 25 сребърни и 36 бронзови. Българският ученик Стефан Иванов е абсолютен първенец в XX-тата юбилейна Международна олимпиада по астрономия през 2015 г.

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е престижно състезание, в което с всяка изминала година участват все по-голям брой страни. За първи път се провежда през 2007 г., а България участва от 2011 г. насам.

Вижте повече за отбора по астрономия на http://olympicbg.org/teams/astronomiia.