По последни данни 12 души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза снощи в Коледен базар в Берлин към 20:00ч местно време, предадоха световните агенции.

Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на "Брайтшайдплац", като малко по-късно стана ясно, че това е водачът на камиона. Според очевидци на произшествието, той не се е и опитал да спре, а е карал с пълна скорост и без включени светлини, събаряйки хора и сергии.
Камионът е с полска регистрация и в него освен шофьора е имало и още един човек, който е мъртъв, съобщават от полицията. 

Според личните документи, открити в него той е поляк, служител на фирмата, собственик на камиона. Камионът е собственост на полска фирма, натоварен със стомана и е пристигнал от Италия. 

Българското външно министерство проверява дали има пострадали български граждани. Посолството ни в Берлин остава във връзка с всички местни власти и следи ситуацията, съобщи външният министър Даниел Митов.

Има изказани хипотези в германски медии, според които превозното средство е било отвлечено.

Предположенията се появиха, след като собственикът на полската компания, притежаваща камиона потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал.
Собственикът на транспортната фирма Ариел Журавски, която притежава камиона, даде интервю за полското радио TVN24, цитиран от Der Spiegel.

Той заявява, че неговият братовчед е шофирал камиона и смятал да пренощува в Берлин. Ариел разказва и, че няма връзка с братовчед си от ранния следобед в понеделник. Според него камионът е бил отвлечен. От полицията също съобщиха, че камионът може да е отвлечен в Полша.

Говорител на германската полиция потвърди, че мъжът, открит мъртъв на седелката в камиона, е поляк. 

Според източници от службите за сигурност, цитирани от DPA и в. "Ди Велт", арестуваното лице на местопрестъплението е афганистански бежанец, който пребивава в страната от февруари тази година. Предполага се, че починалият афганистанец е искал да получи статут на бежанец. 

„Блокирани са всички улици. Полицията помоли хората да помогнат като запазят спокойствие и не разпространяват фалшива информация. Органите за сигурност успяват да гарантират спокойствието на гражданите на Германия”, заяви за NOVA Ваня Енчева, кореспондент на в. „Труд” в Берлин.

„Това е един варварски акт, който наруши мира в душите на живеещите в Берлин. Истината е, че Берлин вече няма да бъде същият. Има врагове на християнството, но какви са подбудите за този атентат, тепърва ще разберем”, коментира за NOVA митрополит Антоний, който замина за Германия, за да се извини на блъснатата германка в метрото за постъпката на Светослав Стойков. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е в траур заради смъртта на хората, пометени от камиона на Коледния базар в Берлин.

„Скърбим и се надяваме, че многобройните ранени ще могат да получат помощ“, каза говорителят на президента в социалната мрежа Twitter във връзка с „ужасяващите новини“ от Берлин.

Белия дом осъди енергично случилото се в Берлин, „което както изглежда, е терористична атака“.

„Нашите мисли и молитви са отправени към семействата и близките на убитите“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Нед Прайс. Той уточни, че САЩ са предложили на Германия помощта си при разследването.

Френският политически елит изрази дълбоко съчувствие във връзка с трагедията в Берлин, при която по последни данни са загинали 12 души, информира Deutsche Welle. Френският президента Франсоа Оланд заяви, че „Франция споделя с германците траура по случай тази трагедия, която засегна цяла Европа“. Министър-председателя Бернар Казньов на своя страна заяви, че „Цяла Франция стои на германска страна“.