Международният ден на мира се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята този ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН.

За първи път денят се чества през септември 1982 г.

През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света.

"Символичността на ден без сражения ни подсеща, че конфликтите могат и трябва да завършат" , заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в годишното си послание по повод Международния ден на мира.

Всяка година на Международния ден на мира ООН призовава воюващите страни по целия свят да свалят оръжие и да спазят 24-часово примирие.

Отбелязването на деня се провежда под различна тема.

Тази година тя е посветена на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, които Бан Ки Мун определи като градивните частици на мира.

По думите му войните често започват заради контрол върху ограничени ресурси, а Дневният ред за устойчиво развитие до 2030 г. е основата за избягването на подобни конфликти.

Генералният секретар посочи също, че с приемането на 17-те цели 193-те членки на ООН са отправили ясно послание – устойчивото развитие е от съществено значение за дълготрайния мир, като и двете неща зависят от уважението и спазването на човешките права.

"Всички ние можем да сме защитници на устойчивото развитие и да разпространяваме Дневния ред до 2030 г. Всички ние също така можем да държим отговорни нашите правителства за спазването на ангажиментите им към бъдещето", допълни още той.

Социалната мрежа "Фейсбук" също се включи в инициативата и честити Международния ден на мира на всички свои потребители.