Консумацията на алкохол е толкова широко разпространена в историята, че някои дори я наричат „универсален език". Трудно бихме могли да посочим култура или събитие от историята, в които не е ставало въпрос за алкохол или липсата на такъв.

Вижте няколко любопитни факта за алкохола

Виното е изобретено преди колелото

Не е ясно кога древните ни предшественици са започнали да се анливат с алкохол, но най-вероятно са открили неговия ефект, когато са яли ферментирали плодове от земята.

Химикът и археолог Патрик Макговърн е анализирал парчета от глинени съдове, намерени в китайско селище на 9 000 години и е открил в тях следи от медовина - вино, произвеждано от мед.

Виното - най-интелигентната напитка

За сравнение, грънчарското колело е изобретено в Месопотамия 3 500 години по-късно, а колесниците са се появили три века след това.

Имало е бира, произвеждана от антарктически лед

Ако сте почитатели на бирата, сигурно сте запознати с различни марки, които са известнис това, че се правят с планинска изворна вода или някаква друга екзотична съставка.

През 2010 обаче специалистите от австралийската компания Nail Brewing са открили начин да надминат всички останали. Те са създали ограничена серия бира с вода от разтопен антарктически лед.

Разкриха защо алкохолът ни се услажда след първата чашка

Текилата може да е единствено от Мексико

Според мексиканския закон известната напитка трябва да съдържа поне 51% ликьор, дестилиран от сладкия нектар на синьо агаве. Името идва от индианците Текила, населяващи местността.

Виното не винаги става по-добро с годините

Ако не сте експерти лесно можете да са подлъжете по приказките за старите вина и да повярвате, че колкото е по-старо едно вино, толкова е по-добро. Това обаче не е така. Повечето важни неща за виното се определят от това, в коя година точно е произведено, какъв е бил климатът тогава и как е повлиял на гроздето при беритба.

Американското правителство е сипвало отрова в алкохола

По време на сухия режим през 20-те години американското правителство се опитало да забрани продажбата на алкохол, но не особено успешно. Към средата на десетилетието властите се видели в чудо, защото повечето американци продължили да пият алкохол, макар и нелегално.

Тогава решили да прибегнат до доста крайни и убийствени мерки. Но ефектът бил нулев. Първата година 400 човека се тръшнали от отровния алкохол в Ню Йорк, а на втората годинина смъртността нараснала на 700.

Защо винената чаша има значение?

Въздържанието е по-опасно за здравето от пиенето

През 2010г, психологът Чарлз Холахан от Тексаския университет в Остин публикува изследване, в което описва как за период от 20 години, 69% от участвалите в проучването въздържатели починали. При консумиращите сериозно алкохол, смъртността била 60%.

Групата с най-дълга продължителност на живота от всички 1824 участници се състояла от хора, консумиращи умерено алкохол. Само 41% от тях били починали за същия период.

Вижте още:

Ето защо цигарите и алкохолът вървят заедно

Алкохолът има по-добър вкус в тежка чаша

Разочароващо откритие за полезното действие на алкохола

Експерти призовават към пълно въздържание от алкохол

Червеното вино удължава младостта