Пуншът е термин за широк асортимент от напитки, както безалкохолни, така алкохолни, които съдържат плодов сок или плодове.

Напитката има своите корени още от XVII век, като първоизточниците са били Индия и Великобритания. Обикновено се сервира в големи чаши или малки купички, специално за пунш, съобщават от foodpanda.

Ето и някои любопитни факти за пунша:

Сангрията е вид пунш; В Кентъки смесват бърбън с плодове, за да получат пунш.

В Англия се сервира безалкохолен пунш преди тръгване на лов. Традиционният пунш съдържа ром и цитрусови плодове.

В Чили традиционният пунш се прави от бяло вино и нарязани на кубчета консервирани праскови.

В Германия, правят Горящ пунш за специални поводи.

В Мексико пият пунша сън сини сливи и канела. За Коледа традиционно се сервира горещ пунш, за да се сгреят гостите.

В Америка пият по 50 литра пунш на година. /БГНЕС