Българският гросмайстор ще играе с белите срещу холандеца Аниш Гири в първия кръг на финалния турнир по шахмат от веригата "Grand Chess Tour 2015" в Лондон с награден фонд 300 хиляди долара.

Седмото издание на надпреварата "London Chess Classic" ще се състои от 4 до 13 декември в британската столица.

В турнира ще се включат десет от най-добрите шахматисти, като сред участниците са действащият световен шампион, номер 1 в ранглистата на ФИДЕ и трикратен победител в Лондон Магнус Карлсен (Норвегия), защитаващият титлата си от миналия сезон Вишванатан Ананд (Индия) и победителят от 2013 година Хикару Накамура (САЩ).

След края на турнира в Лондон ще бъде определен и новият шампион във веригата "Grand Chess Tour 2015", в която са включени още състезанията "Norway Chess 201" в Ставангер през юли и "Sinquefield Cup" в Сейнт Луис през август.

Топалов е лидер във временното класиране след първите два турнира със 17 точки, пред Накамура с 16, Левон Аронян (Армения) с 15 и Карлсен с 14 точки.

Първите трима в крайното подреждане на веригата ще си разделят допълнителен награден фонд от 150 хиляди долара, като победителят ще вземе 75 хиляди долара, вторият - 50 хиляди долара, а третият - 25 хиляди долара./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS