Световните шампиони по Шотокан карате-до ще подкрепят децата в неравностойно положение, заяви треньорът на националния отбор на България Димитър Тодоранов. Днес от Българската федерация Шотокан Карате-До представиха част от седемте световни шампиона в Полша.

„Идеята е, че тези титли, които стана традиция да печелим. Като бройка те не означават нищо, въпреки че зад тях има много труд. Ние искаме да предадем този ентусиазъм – да накараме все повече хора да спортуват, да тренират и да усетят духа на каратето. Отделно от това искаме да докоснем сърцата на децата в неравностойно положение, децата с аутизъм”, заяви Тодоранов.

„Идеята е да направим някои демонстративни тренировки и активности за набиране на средства към фондацията „I Can Too”. Неин председател е Левон Хампарцумян, а лицето и в световен мащаб е актьорът Антонио Бандерас. Искаме да направим живота на тези деца по-интересен и да се чувстват като нормалните деца. Това може би ще излезе скоро като инициатива. В управителния съвет на организацията са доста хора от бизнеса и имат амбиции да се работи и да се помага”, категоричен бе националният треньор.

Световни шампиони в дисциплината „Кумите” при мъжете станаха Христо Щерев (65 кг), Пламен Кирилов (70 кг) и Радослав Пенов (85 кг), а при жените Надежда Младенова (55 кг), Адриана Ганева (60 кг) и Борислава Ганева (+60 кг). Нашите в състав Адриана Ганева, Борислава Ганева, Лора Русчева и Кристина Свиленова спечелиха и златото в отборното за жени. Освен това на сметката на България бяха записани още шест сребърни и десет бронзови медала. На световното първенство в град Домброва Гурнича взеха участие над 1200 каратисти от над 50 държави.

Президентът на федерацията България Александър Славков коментира успеха на шампионите ни: „Изключително съм доволен от представянето на отбора, въпреки че някои от състезателите претърпяха сериозни контузии. Това обаче няма да ни спре и ще продължим да работим целенасочено в името на бъдещите ни съвместни успехи. На това първенство станахме трети по общ брой завоювани медали. Това ни се случва за пръв път!“

Славков добави, че България ще кандидатства за домакин на Европейското първенство през 2016 година и благодари на спортното министерство за оказаната помощ.

Във всички възрастови групи на световното първенство – деца, миникадети, кадети, джуниори и ютс до 20 години в дисциплината „Кумите” спечелихме 3 златни и 1 бронзов медал:

10 – 11 години – момчета – Емил Недялков – Клуб Спартак 14 – златен медал
14 – 15 години – момчета – Марко Томов - Клуб Спартак 14 – златен медал
16 – 17 години – момчета – Петър Петров - Клуб Спартак 14 – златен медал
16 – 17 години – момчета – Николай Ненков – Клуб НСА Fighters – бронзов медал

В стила „Ката” при момичетата 12 - 13 години Теодора Тодорова спечели шампионската титла. Мартина Чан при 16 – 17 годишните и Росица Николова при 18 – 21 годишните се окичиха със сребро. В отборната женска „Ката” при 16 – 20 годишните стигнахме до среброто, а в „Кумите” до два бронзови медала.

източник: Gong.bg