България спечели седем златни медала на 22-то световно първенство по Шотокан Карате-До в гр. Домброва Гурнича – Полша, в което взеха взеха участие каратисти от над 50 държави. Състезанието премина при отлична организация от страна на домакините и силна конкуренция между отборите. Те се състезаваха на 12 татамита и при огромен зрителски интерес.

Световно първенството се организира от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), чийто представител у нас е Българска Федерация Шотокан Карате-До (БФШК).

При награждаването на родните медалисти, цялата българска делегация от 160 човека изпя националният ни химн и изправи цялата зала в гр.Домброва Гурнича на крака.

Президентът на федерацията по Шотокан Карате-До България Александър Славков коментира успеха на шампионите ни: „Изключително съм доволен от представянето на отбора, въпреки че някои от състезателите претърпяха сериозни контузии. Това обаче няма да ни спре и ще продължим да работим целенасочено в името на бъдещите ни съвместни успехи“.

„Отново доказахме ,че сме едни от най-добрите в света. Начина на работа и менажиране в нашата федерация предполага тези резултати. Въпреки тежките контузии отново записахме успехи и в отборните единоборства, което доказва че вече имаме широко ядро от таланти. Започваме инициативи за популяризирането и развитието на масовия спорт  и благотворителни прояви, в които ще са включени всички световни шампиони“, категоричен е треньора на националния отбор Димитър Тодоранов.

Ето и златните ни медалисти по категории:

Световни титли:  Кумите

Мъже:

Кат – 65 кг. - Христо Щерев

Кат – 70 кг. – Пламен Кирилов

Кат – 85 кг. – Радослав Пенов

Жени:

Кат – 55 кг.  – Надежда Младенова

Кат – 60 кг. – Адриана Ганева

Кат  +60 кг. – Борислава  Ганева

Отборно: Жени

Адриана Ганева, Борислава  Ганева, Лора Русчева , Кристина Свиленова