Невзрачна сграда в центъра на Кабул дава шанс за уморените от насилието афганистанци да избягат от конфликта, който опустошава страната им. Това не е рай на спокойствието, но плувният басейн веднъж седмично отеква от гласовете на играчите по водна топка.

Спортът водна топка бе въведен в страната преди няколко години от американците, а през миналата година бе признат от афганистанския олимпийски комитет.

Сега, въпреки липсата на подходящи басейни и други ресурси, афганистанските играчи тренират здраво с надеждата да участват в клубния шампионат на Азия в Техеран през декември.

25-годишният Мохамад Джауад се е сблъсквал с военния конфликт през целия си живот и сега вижда в спорта пътека към мира. „Във война сме от 30 години, страдахме много. Избирайки водната топка, искам да оставя спомените за войната в миналото”, споделя Джауад.

Шефът на афганистанската федерация по водна топка Ясим Хамиси пък коментира, че помощ от правителството, както и от международната федерация ще помогнат много за развитието на спорта в страната.

С нахлуването на талибаните спортове като водната топка в Афганистан бяха забранени, но от 2001-а година насам страната участва във все повече международни спортни прояви.