Допинг скандал при щангите ще донесе втори олимпийски медал за страната ни. При това 4 години след игрите в Лондон. Заради положителни допинг проби на три конкурентки, нашата състезателка Милка Манева се изкачва до второ място и ще вземе сребърен медал. В Лондон Милка остава пета в олимпийската надпревара. Новината, че всъщност е втора, научава късно снощи.  

„Треньорът на националния отбор ми се обади и каза, че прочел в международната федерация в сайта за имената, които са упоменати, че са хванати и вече след това доста хора ми се обадиха”, обяснява Милка Манева пред NOVA.

След повторно отваряне на пробите са уличени пръвата, втората и четвъртата в надпреварата. Така Милка ще получи среброто.

„На 99% би трябвало да стане така, но по официален документ все още нищо няма и може би затова все още не мога да се зарадвам истински”, добавя Манева.

По ирония на съдбата Милка слага край на състезателната си кариера преди година заради допинг скандал. Международната федерация обаче признава, че пробите на българските състезатели са положителни не по тяхна вина.

„Явно наистина има Господ. Явно, когато се трудиш и се лишаваш и даваш всичко от себе си, рано или късно труда ти се възнаграждава. Със сигурност щеше да е по добре още тогава да си се кача на стълбичката и да се изпита всичкото това, за което състезателите мечтаем”, казва още Милка Манева.

Освен олимпийското сребро, Милка може да получи 170 000 лева от олимпийския комитет и още 120 от държавата, както и пожизнена премия. Освен това тя ще стане първата българска щангистка с олимпийски медал.