Преди броени дни приключи най-мащабното събитие по футбол на маса /джаги/, организирано досега в България. Международното събитие с ранг на Световно първенство - Roberto Sport Sofia International Series 2016 се проведе в зала „Универсиада” от 28 до 30 ноември 2016 г.

За втора поредна година Международната федерация по футбол на маса гласува Интернационалните серии на Роберто спорт да се проведат в София. Престижното състезание е част от Официалния Спортен календар на Българската федерация по футбол на маса  /БФФМ/,  така и от този на Международната федерация по футбол на маса /ITSF/. Организатор и домакин на първенството бе СК „Джагоарс” – най-големият клуб по джаги в страната. 

На турнира се играха над 20 официални дисциплини по професионалните правила за игра на 30 броя от последния официален модел маси на Roberto Sport  - Top Speed.

Участие в събитието взеха над 160 професионални състезатели от 14 държави сред които Швейцария, Иран, Великобритания. Австрия, Чехия, Словакия, Германия, Италия, Белгия, Сърбия, Румъния, Турция и др., включително Топ състезатели от Международната ранглиста, както и всички клубове в страната, републиканските шампиони и най-добрите играчи в България.

Престижното събитие бе открито с впечатляваща церемония в петъчната вечер. Екатерина Атанасова - президент на СК „Джагоарс“, който е организатор и домакин на турнира, представи  всичките национални отбори и страни участнички в състезанието. Специални гости на откриването  бяха Клаус Готеслебен – президент на Немската федерация по футбол на маса, Олег Велинов - президент на Българската федерация по снукър и любимеца на българската публика - баскетболистът Тити Папазов. 

Гостите имаха честта да връчат наградите на победителите от първите изиграни дисциплини през деня. Акцент в церемонията бе изпълнението на ТФ „Дилмани“, които поздравиха публиката с фолклорно изпълнение. 

Най-интересното от първия ден на турнира бяха проведените национални състезания. За първи път на територията на нашата страна се провежда такъв ивент. Освен това, България и Австрия са единствените страни, които организират National Team Cup 2016 към календара на Световната Федерация за този сезон! 

След проведени квалификации и елиминационна фаза мъжкият отбор на Германия се изправи срещу отборът на Австрия в борба за първото място, а България се срещна с отборът на Швейцария за бронзова битка. И в двете срещи след всички изиграни мачове по единици и двойки по определена схема, се стигна до дузпи. Германия спечели първото място, следвана от Австрия, а българските момчета завоюваха бронза. 
При жените златните медали грабнаха българските момичета, които надвиха безапелационно една от световните сили в джагите – Германия. 

Състезателите на България спечелиха десетки медали на изминалите Интернационални серии. Две златни отличия извоюваха Екатерина Атанасова /”Джагоарс”/и Благовеста Герова /”Сторм Райдърс”/ в дисциплините Жени двойки и Спийдбол двойки. 

А младата надежда на България Марио Томов от СК „Джагоарс” спечели първото място при младежуте, следван от Денис Бисеров от клуб „Нинджа Гларуси”. Томов спечели и златото в дисциплината Джуниър двойки заедно с партньора си от Австрия Даниел Бурметлер, както и първото място в Класик двойки при джуниърите заедно с Люболсав Стоянов от клуб „Джа-ра”.

Първо място съвместно с партньори чужденци, спечелиха и българите Станислав Георгиев и Красимир Груйчев. Ст. Георгиев игра в дисциплината Класик оупън двойки с Марек Вовчик от Словакия, а Кр. Груйчев си партнира на Спийдбол оупън с една от световните мъжки сили в джагите - Джамал Алалу от Германия. 

Добро представяне за България и в категорията жени единици  - Благовеста Герова спечели сребърния медал, а съотборничката й Екатерина Николова грабна бронзовото отличие. Първенец при жените стана германката Сабине Брьозе. 

При мъжете първи се класира германецът Александър Ди Бело, а при сеньорите Улрих Стопел, също от Германия. 

При двойките на най-високото стъпало на стълбичката се качиха Торстен Грюнкорн и Джулиан Вортман отново от Германия, а при сеньорите – Клаус Готеслебен заедно с Улрих Стоепел.

В дисциплината смесени двойки първи станаха германците Сабине Брьозе и Оке Хармс.

За първи път на турнир у нас се играят и новите официални дисциплини Спийдбол и Класик двойки. Двубоите се проведоха във всички категории. Победители в Класик двойките при жените и сеньорите станаха съответно германците Мария Радер / Сабине Брьозе и Александер Пашчин / Ханс Якоб Вейц.

В рамките на турнира състезателите имаха възможност да премерят своята сила на удара, реакция и точност. Всичко това беше възможно благодарение на новият уред-симулатор Sport Botz, изработен от Валентин Симеонов, състезател в СК „Джагоарс”. В крайното класиране след многократни опити на своите способности, състезателите, които достигнаха до призовите места бяха следните:
Киприан Танасе от Румъния, който спечели надпреварата за най-добър удар, отчитайки трите компонента – сила, бързина и точност. Австриецът Нико Щраке, който се състезава за варненският клуб „Джа-Ра”, спечели надпреварата за най-силен удар, а най-добра времева реакция показа отново Киприан Танасе.

Специалната награда на турнира за MVP player, бе връчена на Марио Томов  от СК „Джагоарс”.

Победителите в основните официални дисциплини спечелиха правото да участват на Световното първенство по футбол на маса през април 2017 в Хамбург, Германия.
Световните серии на Роберто Спорт бяха проведени в зала „Универсиада” 

Голяма част от медиите отразиха международния турнир, десетки гости посетиха състезанието и се насладиха на спортните умения на най-добрите играчи по джагите от Европа и България.  

Броени дни след събитието отзвуците от участниците, гостите и Международната федерация по футбол на маса за организацията и протичането на събитието са отлични. СК „Джагоарс” – организатор и домакин на Световните серии на Роберто Спорт 2016 г. се надява и занапред турнирът да се провежда на територията на нашата страна, за да може футболът на маса да се развива на все по-високо и професионално ниво и в България.