Във вторник БФ Бадминтон раздаде годишните си награди. На церемонията беше наградена и една от най-добрите ни бадминтонистки Линда Зечири. Gong.bg реши да ви я представи, а тя от своя страна беше отзивчива да разкаже подробности около предстоящото й през тази важна за всеки един спортист олимпийска година.

- Представи се за широката публика?  
- За всички, които не ме познават, казвам се Линда Зечири и съм национален състезател по бадминтон.  Израстнала съм и съм родена в София, която много обичам, защото именно в родния ми град започна моята спортна приказка. През изминалата година станах държавна шампионка на България, спечелих и играх на много международни състезания по бадминтон, но най-любимото ми отличие досега е бронзовия медал в дисциплината жени единично на Европейското първенство в Швеция през 2012 г. 

- 2016 година ще е напрегната с оглед предстоящата Олимпиада, където ще са насочени всички погледи. Какво очакваш от нея? 
- Очаквам последния етап от маратона от състезания. Нямам допълнително очаквания или надежди - просто играя бадминтон, защото това ме кара да се чувствам истински и жива.

- Какви са ти очакванията за предстоящите състезания?
- В момента очаквам Европейското отборно първенство в Казан (Русия). Надявам се да повторим бронзовия медал от преди две години и си мисля, че можем и нещо повече!

- Започваш сезона на Европейското отборно първенство в Русия през февруари. Какво очакваш? 
- Шампионатът в Казан е важен старт за 2016 година. За да спечелим отново медал, просто трябва да играем така, както можем!

- С какво се зареждаш за мачовете? Имаш ли талисман? 
- Музиката, хубавата храна, страница стойностна литература, снимки на любимите ми хора (+ куче Боре) и разговор със сестра ми Джема, това всичко заедно представлява моя талисман.

- Владееш 5 езика. Имаш ли време да ги упражняваш редовно?
- Редовно гледам и следя чужди медии. Случва ми се да чета едни и съща новина на български, английски, немски, датски и да си създам мнение по конкретната тема. Имам много приятели по целия свят, с които контактувам редовно. Казват, че човек знае езика и разбира приятелите си, само ако може да каже виц на дадения език, определено аз много се шегувам. 

- Как си почиваш и имаш ли време да си до близките си хора? 
- Почивам си обикновено с чаша хубаво кафе с приятна компания и разговори на много и различни теми.

- Какво би казала на широката публика, за да я накараш да се заинтригува от този вид спорт? 
- Бадминтонът е изключителна игра. Подходяща е за всички и за хора в неравностойно положение. Премахва всякакви религиозни и психологически граници и, отваря един красив и динамичен свят.

- Преди време легендарният треньор на ЦСКА Димитър Пенев нарече бадминтона бабинтон, това предизвика ли някаква реакция у теб? 
- Той беше казал и Борис три и още като минаваме със сестра ми покрай него се смеем. А за бабинтона му благодаря за рекламата. 

- Бадминтонът е известен сред хората и като федербал, коя е най-голямата разлика между двете?
- Мрежата  и перото от патица. 

- От състезания и пътувания остава ли ти време за личен живот? 
- Не мисля за нищо различно от  бадминтон в момента. Пътят ми е труден и ми е нужна много концентрация, за да не се разсейвам.

- Пожеланията ти към читателите на Gong.bg за 2016? Какво би си пожелала за тази високосна година? 
- Желая на всички: здраве, много щастие с любимите хора и повече спорт в ежедневието!!!