Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева не скри надеждите си българската публика да остане очарована от спектакъла, който ще поднесат грациите от цял вят на Световната купа в София. Надпреварата ще се състои от 14 до 16 август в Арена Армеец, а входът за зрители е свободен.

„Много съм щастлива, че имаме възможност за пети път да проведем Световната купа. Много е важно, поради спецификата на спорта, държавите, които претендират за призовите места, да организират подобни състезания от този ранг. Много сериозно състезание, рекорден брой участници от 37 държави ще пристигнат. Всички, с изключение на Италия“, сподели Раева по време на пресконференция в Пресклуб България.

Президентът на федерацията разкри, че вече се изготвят документите за кандидатстване за Световното първенство по художествена гимнастика през 2018 година.

„Мои колежки, след последната Световна купа, казаха, че никъде по света не са виждали такава публика, каквато видяха миналата година на състезание от този ранг. Бяха очаровани от залата и от организацията. Мислим по въпроса и за домакинство на Световно първенство.“

Илиана Раева уточни още, че съставът на националния тим в индивидуалното за предстоящия шампионат на планетата все още не е уточнен. Световната купа в София ще бъде официална проверка за състезателките, а специално сформирана комисия ще определи грациите, които ще влязат в състава за Щутгарт.

„Все още не е определен съставът на индивидуалното. Ще вземе предвид резултатите им, всяка една от гимнастичките има шанс да участва на Световното първенство. Ще изберем най-добрия състав за България, защото в Германия ще има отборно класиране и квалификация за Олимпиадата“, допълни още Раева.

„Тази година участвам много дейно в изработването на триката в индивидуалното. На Световната купа няма да покажем новите трика, които се подготвят за Световното първенство. Правим много красиви, оригинални и нестрандартни модели. Подготвят се нови комплекти трика и за индивидуалното, и за ансамбъла“, сподели Раева.

„Промени в композициите има, но не са драстични, а са след намеса на нашите съдии, които касаят регламента. С тези промени съчетанията стават конкурентни на най-добрите и на медалистките. Правили сме само подобрения по отношение на трудностите“, допълни още шефът на родната федерация.

„Скъпи са триката, има случаи на тях да има между 4000 и 5000 камъни, като са достигали и до 7000 камъка. Триката са между 1000 и 2000 лева на състезател, някои достигат и до 2500 лева заради модела и изработката. Разбира се, държа да кажа, че тези средства са ни предоставени от Министерството на спорта“, завърши Илиана Раева.