Ако гледаме само статистиката, то Браун Гран При е един от уникалните тимовете, спечелили титлата в дебютния си сезон. Сухите цифри обаче не дават повече информация, освен че в 17-те старта отборът е спечелил 8 победи, пет полпозиции и пилотите му са направили четири най-бързи обиколки. Фактите около появата на тази отбор обаче са повече от любопитни. Ето накратко историята на тима, появил се сякаш от нищото и постигнал всичко във Формула 1.

В края 2008 година японският концерн Хонда решава да сложи точка на проекта си за собствен тим във Формула 1. Решението е взето най-вече заради световната финасова криза, въпреки че работата по болида за следващият сезон е вече в доста напреднала фаза. Техническият директор на отбора Рос Браун обаче, не само вижда потенциала на колата, но от друга страна той самият е положил много усилия в изграждането и организацията на отбора. Браун е дошъл в Хонда само година по-рано привлечен именно от възможността да работи по своя си начин и да донесе успех на японския отбор.

След няколко месечни разговори, преговори и срещи сделката е приключена и на 6-ти март 2009 година Хонда Ф1 тийм престава да съществува, а на негово място се появява Браун Гран При. В рамките на още няколко дни от ФИА одобряват промяната на името и всичко е готово за началото на сезона.

И тъй като Хонда изцяло се оттеглят, тимът остава и без двигатели. Рос Браун води разговари с всички производители, като основната идея е да се намери най-оптималнят вариант за агрегат с размери конфигурация подходяща за болида. След серия от срещи е постигната договореност с Мерцедес, чийто двигател се оказва че пасва идеално на шасито, наречено BGP001.

Още на пръвите тестове става ясно, че болидите на Браун са много бързи и резултатът от дългогодишният труд на Хонда най-после идва, но по ирония на съдбата не е записан на името на японците.

 Приказният сезон приключва с пълен успех и то при положение, че поради финасови трудности са изработени само три шасита за отбора, като Бътън ползва през цялата година едно и също, а Барикело се въдползва от другите две. Като финал Рос Браун успява да убеди Мерцедес да се завърнат във Формула 1 и именно на тях продава тима си, закупен в началото на годината. Мерцедес го запазват като технически директор, а той от своя страна успя да убеди Михаел Шумахер да се завърне на волана на новият Мерцедес. Браун напусна преди три години и поне засега отказва всякакви оферти да се завърне, а такива не липсват.

Това накратко е историята на един от най-успешните отбори във Формула 1, просъществувал само една година, но спечелил и двете титли – нещо, което не се отдавало на никой.