Гласеният за един от фаворитите в Шампионската лига Арсенал допусна за втори пореден път неприятна изненада от началото на груповата фаза на турнира. "Топчиите" преследваха задължителен успех у дома след резила в Загреб и загубата с 1:2 от местния Динамо, но получиха нов звучен шамар. 

"Артилеристите" паднаха с 2:3 от гръцкия първенец Олимпиакос и ако не вземат точки от мачовете си с Байерн в следващите два кръга, може да се простят рано-рано с Шампионската лига, което би било огромен провал за тях. 

На всичко отгоре, момчетата на Арсен Венгер допуснаха и гол директно от корнер, за да бъде нещастието им пълно в тази битка. А мачът не предвещаваше такъв развой, поне на старта.

Домакините поеха инициативата от самото начало, а Алексис Санчес пропиля страхотен шанс да открие още в 10-та минута, когато останал сам срещу вратаря леко по диагонал, стреля встрани от вратата. 

Ектор Бейерин и Алекс Окслейд-Чембърлейн имаха своите възможности за гол, но не затрудниха стража на гърците, а Естебан Камбиасо не се възползва от един от редките шансове за гостуващия тим. 

Така, сякаш от нищото, Олимпиакос поведе с първия си точен изстрел в очертанията на вратата. Това се случи в 33-та минута. Тогава след един корнер топката стигна пред наказателното поле до Фелипе Пардо, който стреля силно, кълбото се отклони в защитник на Арсенал, излъга Оспина и се вплете в мрежата му за 1:0. 

Но този аванс на гърците не се задържа дълго. Само три минути по-късно домакините изравниха. Тогава Алексис Санчес изведе страхотно Тио Уолкът зад защитата на противника, английският национал стреля фалцово, вратарят докосна топката, но тя влетя в мрежата му за 1:1. 

В 40-та минута обаче гостите отново водеха, а това стана след куриозен гол. Тогава Димитрис Сиовас извъртя топката от корнер и тя летеше директно към вратата на "топчиите". Давид Оспина беше хванат в крачка и само успя да тупне топката зад голлинията си и Олимпиакос отново поведе. Така почивката дойде при 2:1 в полза на гостите. 

След подновяването на играта домакините бяха твърдо решени да стигнат до обрата. Те не спираха да атакуват и да държат по-често топката. Чистият шанс се откри пред Санти Касорла в 62-та минута, но ударът му беше избит в последния момент от защитник на гърците. 

Все пак това постоянство на Арсенал даде резултат в 66-та минута. Тогава ролите от първото попадение се размениха и Тио Уолкът асистира на Алексис Санчес, за да може чилиецът с глава да вкара за 2:2 след летящ плонж.

Радостта на домакините от този гол обаче трая твърде кратко. Още в следващата атака нов леден душ поля трибуните след третия гол на Олимпиакос. Тогава при продължително разбъркване топката стигна до Алфред Финбогасон и той с удар в близост до дясната греда препарира Оспина за трети път. 

До края домакините държаха инициативата и топката, но атаките им се разбиваха преди решителния удар. Нито Алексис Санчес, нито Алекс Окслейд-Чембърлейн можаха да се разпишат от хубави ситуации и така лондончани трябваше да се примирят със загубата, която беше втора за тях и остават на дъното на класирането в групата си. 

С трите точки от "Емирейтс" пък Олимпиакос се изкачи на втората позиция и с равен актив с Динамо Загреб засега ще мечтае за място в следващата фаза в тази доста тежка група. А лидерът в нея изглежда повече от ясен още от сега. 

Байерн - Динамо Загреб

източник: Gulliver/Getty Images

Такова заключение може да се направи след поредното шоу на Байерн в последните седмици. В поредната жертва на баварците и Роберт Левандовски се превърна Динамо Загреб, който отнесе пет безответни попадения на "Алианц Арена", а полякът наниза хеттрик. 

Голеадата пред публиката в Мюнхен започна още в началото, а в средата на полувремето единственият въпрос беше с колко попадения в мрежата си ще си тръгнат хърватите след поредната лекция на германския колос. 

Още в 13-та минута Дъглас Коста направи страхотен пробив и с прекрасен удар в долния ляв ъгъл не остави шансове на вратаря на противника, за да открие резултата. И след това домакините се развихриха. 

В 21-та минута резултатът вече беше 2:0, а първото си попадение реализира Левандовски. А задачата му беше изключително лесна. Тиаго Алкантара свърши трудната работа и изскочи зад защитата, за да пусне на поляка на празна врата и той нямаше как да сбърка. 

Настроението в редиците на Байерн си личеше и головата машина се задейства. В 25-та минута резултатът вече беше класически в полза на момчетата на Хосеп Гуардиола, а автор на попадението беше Марио Гьотце. 

Германският национал направи страхотно двойно подаване с Кингсли Коман в наказателното поле и се озова на стрелкова позиция, от която направо разстреля стража на Динамо и направи резултата 3:0. 

Но домакините не се спряха до тук. В 28-та минута те вкараха и най-спорния си гол в този мач. Дъглас Коста намери перфектно Левандовски в наказателното поле около точката на дузпата и той стреля мощно, но в горната греда. Според реферите, топката тупна с целия си обем зад голлинията и голът беше признат - 4:0. 

Така, с напълно изкована победа, баварците понамалиха темпото и се забавляваха на терена. Те се оттеглиха на почивка с четири гола преднина, а малко след подновяване на играта Левандовски изкова и хеттрика си, което май беше единствената интрига към този момент. 

В 55-та минута той по страхотен начин вкара третото си попадение и пето за тима си. Тогава Тиаго Алкантара го намери в наказателното поле, полякът видя, че вратарят е излязъл малко напред и със страхотен прехвърлящ удар вкара за 5:0. 

До края момчетата на Гуардиола играха за публиката, но повече попадения не вкараха. Но и тези пет им бяха достатъчни, за да се утвърдят начело на класирането на групата си с 6 точки, докато Динамо е на третата позиция с 3.