Борусия Дортмунд стана първият отбор от Група D на Шампионската лига, който се класира за 1/8-финалите. Това стана след успеха с 4:1 над Галатасарай, който подпечата мястото в елиминационната фаза на германския тим. 

Там се виждаха и играчите на Арсенал, които са другият фаворит в групата. "Артилеристите" водеха комфортно с 3:0 до средата на втората част, но допуснаха изравняване до 3:3 от Андерлехт и ще трябва да почакат поне до следващия кръг, за да си осигурят мястото напред. 

На мача на "Сигнал Идуна парк" домакините имаха нужда само от точка, за да продължат напред. Въпреки това, те не оставиха нищо на случайността и натикаха съперника си в неговата половина от самото начало. 

ВИДЕО ОТ МАЧА

Сократис Папастатопулос не беше точен в 25-та минута, а след това последваха пропуски и на Шинджи Кагава и Невен Суботич, преди най-после домакините да открият резултата в 36-та минута. Точен тогава беше Марко Ройс. 

Германският нападател получи ювелирен 30-метров пас от Лукаш Пишчек, който го изведе на стрелкова позиция. Той хладнокръвно прати топката зад вратаря и даде важна преднина на тима си - 1:0. 

Това поуспокои домакините, а турците имаха твърде редки шансове да застрашат вратата на противника. Селчук Инан и Уесли Снайдер не успяха да изравнят, а Шинджи Кагава и Пиер-Ерик Обамеянг не оползотвориха шансовете за германците. 

Те все пак отбелязаха гола на успокоението в 56-та минута. Тогава след късо разиграване при корнер и центриране, защитник на Галатасарай изби, но топката попадна на главата на Себастиен Кел, който я продължи към Сократис Папастатополуос и той от близко разстояние прониза за втори път стража на турците. 

И все пак играчите на истанбулския гранд не се отказаха до края. В 71-та минута Уесли Снайдер центрира от корнер по перфектен начин и с безмилостен удар с глава Хакан Балта отбеляза гол и намали преднината на вестфалците на 1:2. 

Но това беше само временен подем за турците. Крилете им набързо бяха подрязани само четири минути по-късно. Тогава след бърза контраатака Пиер-Ерик Обамеянг намери Чиро Имобиле пред наказателното поле и въпреки че беше съборен, италианецът наниза топката в мрежата за 3:1. 

До края домакините имаха няколко шанса да направят победата си още по-голяма, но използваха само един от тях. Това стана даже след автогол на Семих Кая в 85-та минута и така резултатът беше оформен на 4:1. 

Така Борусия Дортмунд спечели четвъртата си победа от четири мача и вече има 12 точки в актива си, като не само се класира за осминафинал, но и трудно ще бъде изместен от първата позиция. 

Арсенал Андерлехт

източник: БГНЕС

Това стана възможно след неочакваната издънка на Арсенал срещу Андерлехт у дома. "Артилеристите" имаха нужда от победа, за да си подпечатат мястото в следващия етап и това изглеждаше изковано до средата на второто полувреме, когато резултатът беше 3:0. Но последва шоков срив в играчите на Арсен Венгер и те допуснаха малко очаквано изравняване. 

Иначе мачът започна под пълната диктовка на "топчиите". Те пропуснаха няколко изгодни ситуации в началото на мача чрез Аарън Рамзи и Алексис Санчес, докато Саша Клйестан не реализира единствения шанс на Андерлехт. 

Постоянството на домакините даде резултат в 25-та минута. Тогава те получиха дузпа за нарушение на Шансел Мбемба и от 11-те метра Микел Артета нямаше как да сбърка и откри резултата. 

Само четири минути след това всичко в този мач изглеждаше приключило. Алексис Санчес изпълни пряк свободен удар, топката се отби в стената, но попадна на волето му. Той повтори изстрела и този път огорчи Прото за 2:0. 

До края на полувремето нямаше повече сериозни опасности, а и след подновяването на играта изглеждаше така, че "топчиите" ще поддържат комфортно преднината си. А това стана още по-вероятно в 58-та минута, когато резултатът стана класически. 

Тогава Алекс Окслейд-Чембърлейн направи страхотен солов пробив и подмина като малки гари няколко защитници, преди да се озове на стрелкова позиция и да преодолее Силвио Прото за трети път. 

Феновете на домакините вече предвкусваха зрелищен успех и сигурно класиране напред, но само три минути след гола на Окслекд-Чембърлейн гостите намалиха на 1:3. Анди Кавая намери по перфектен начин Антъни Ванден Боре и той от близка дистанция реализира. 

Но и това не изглеждаше да притеснява домакините. Поводите за това обаче се увеличиха в 72-та минута, когато белгийците получиха право да изпълнят дузпа. Тя беше за нарушение на Начо Монреал, а от 11-те метра отново Антъни Ванден Боре беше точен и намали на 2:3. 

Играчите на Андерлехт се хвърлиха напред, виждайки че нямат какво да губят. Усилията им отиваха на вятъра, но това беше само до последната минута, когато стигнаха до изненадата. Анди Наджар с прекрасно центриране намери Александър Митрович, който с глава засече топката в мрежата и направи 3:3. 

Така завърши и мачът, но той едва ли ще помогне на белгийския първенец да се класира напред. Андерлехт остава с 2 точки, докато Арсенал е със 7. Но въпреки това някаква интрига остава.