Лучано Спалети постигна своята трета поредна победа след завръщането си начело на Рома. В мач от 24-ия кръг на Серия А римляните надиграха гостуващия Сампдория с 2:1, макар че като нищо можеха да изпуснат пълния брой точки в добавеното време.

Домакините трябва да благодарят както на своя вратар Войчех Шчесни за решителните намеси, така и на късмета, след като изстрел на Матиа Касани срещна гредата. Тези два фактора помогнаха на „джалоросите“ да се възползват от грешната стъпка на Интер и Фиорентина, за да ги догонят в класирането.

Както обикновено се случва на „Олимпико“, Рома влезе с много увереност в мача и беше по-активният отбор. Миралем Пянич, Стефан Ел Шаарави и компания опитваха всячески да създадат положения пред вратата на Емелиано Вивиано и постепенно опасностите започнаха да се редят една след друга.

Първият голям шанс се откри пред Ел Шаарави в 20-ата минута, когато Мохамед Салах получи топката отдясно и много хитро върна по тревата към точката на дузпата. Там Малкия Фараон бе оставен без опека, ала шутира доста високо и неточно.

Буквално в следващата атака домакините стигнаха дори до по-чиста ситуация. Майкон центрира от десния фланг и намери абсолютно непокрития Флоренци пред вратарското поле. Последният обаче не можа да улучи топката и тя се изтърколи в аут.

Все пак логичното се случи в последната минута от редовното време през първата част. Тогава Ел Шаарави опита шут от границата на наказателното поле, топката рикошира в защитник и се вдигна високо. Флоренци бе човекът, който стигна първи до нея, и стреля с глава от 8-9 метра неспасяемо до лявата греда – 1:0.

Втората част вещаеше безоблачна вечер за „вълците“, които в 50-ата минута дръпнаха по-сериозно в резултата. Ел Шаарави пак беше в основата на ситуацията, като на няколко пъти опита да се пребори за спорна топка пред дъгата. В крайна сметка той леко чукна към Диего Пероти над отбраната, а аржентинецът вкара дебютния си гол с екипа на Рома чрез красиво воле – 2:0.

Оттук нататък обаче домакините твърде рязко върнаха газта, а Сампдория се нуждаеше от съвсем мъничко късмет, за да се върне в двубоя. В 57-ата минута лошо изчистване на ъглов удар позоли на Фернандо да шутира от дъгата, а кълбото намери тялото на Пянич и тотално промени траекторията си, за да заблуди Шчесни – 2:1.

Сампдория веднага тръгна напред, а огромна роля за силните заключителни минути изигра влизането на ветерана Антонио Касано. Именно той получи 100-процентов шанс в 87-ата минута след многоходова акция на гостите, която го изведе между централните браните. Шчесни обаче се хвърли смело в краката му и така съумя да отрази тежкия шут на нападателя.

Нервите на домакинските фенове се опънаха докрай в третата минута от продължението, когато Додо получи пространство отляво и центрира във вратарското поле, където топката достигна без проблем до Матиа Касани. Италианецът отправи акробатичен удар, с който преодоля Шчесни, ала кълбото намери напречната греда, а след това бе избито в корнер.

По този начин Рома събра 44 точки в актива си и макар все още да е пети в подреждането, вече изостава само с 1 от четвъртия Интер и 2 от третия Фиорентина.

Сампдория пък си остава реално заплашен от изпадане, макар и с 24 точки. Генуезци се намират на 17-о място – точно над чертата – като след тях Карпи и Фрозиноне имат по 19 точки.