Шави Ернандес заяви, че това, което прави Барселона различен отбор от останалите е патронът, идеята и философията, която я има на „Камп Ноу“.

„След 25 години в Барселона и 17 години в първия отбор открих, че съм един страстен последовател на този отбор. Връщам се с голяма усмивка назад към времето си в Барселона“, коментира Шави.

„Играл съм 95% от мачовете на Барселона. Това е най-добрият отбор в света и то голяма разлика. Мисля, че единственият, който се доближава до Барселона е Байерн, но другите играят друг спорт. Когато гледам Барселона, се наслаждавам. Това ми доставя огромно удоволствие“, добави бившият капитан на каталунците.

„Разликата не я правят играчите, а я прави колективизма. Ние се подготвяме и тренираме по различен начин. Тактически се стремим към перфекционизъм. През изминалия сезон Барселона не спечели Шампионска лига, но това е най-добрият отбор в света с голяма разлика и в това няма никакво съмнение. Барселона може да губи мачове, но това е най-големият отбор в света. От топ 10 на футболистите в света, пет или шест играят в Барселона. Отборът разполага с най-добрите футболисти в света във всяка една зона“, продължи Ернандес.

„Победата на Барселона с 4:0 като гост на „Бернабеу“ срещу Реал е най-хубавият мач, който съм гледал като зрител. При 6:2 и 5:0 бях на терена и за тях не мога да говоря.“

„Каква е разликата между Барселона и останалите отбори? Ще го кажа много ясно. Барселона има едн а идея, един модел, един стил, една философия, едно ДНК-а. Барселона има един патрон и всичко го следваме. Останалите отбори не притежават тези неща.“

„Андрес и Лео ме задминаха по спечелени трофеи. Аз предполагах това и го казах още, когато напусках. Те няма да са единствените, защото този цикъл на печелене на титли ще продължи. Повече от сигурен съм в това“, каза още Шави Ернандес.