В последните часове Лионел Меси стана обект на куп нападки. Аржентинецът бе атакуван от сънародника си Диего Армандо Марадона, а любопитно изказване, с което индиректно засегна нападателя на Барселона, направи и звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. Португалецът заяви, че той е най-добрият играч, съгласно резултатите в последните 20 години, докато Марадона заяви: „Меси няма изявена идентичност, заради това не може да бъде лидер“.

Тези изказвания се явиха мотив за поява коментарен материал в защита на аржентинеца в Mundo deportivo. В него е описано как може да отговори каталунската „десетка“ на тези словесни атаки, а всичко е базирано на „сухата“ статистика.

Лидер по брой спечелени Златни топки – Във витрината на своите успехи Меси разполага с пет на броя трофея. Лео завоюва отличието през 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015. Той е единственият футболист в световен мащаб, който може да се похвали с подобно постижение. Едва на 28 години Меси остави зад себе си легендарния Йохан Кройф, Мишел Платини, Марко Ван Бастен и Кристиано Роналдо, които имат по три.

Лидер по спечелени Шампионски лиги – Меси, заедно с Андрес Иниеста, Шави Ернандес и Жерар Пике са тримата активни футболисти, които са печелили 4 пъти най-престижния европейски клубен турнир. За разлика от тях, Роналдо може да се похвали с три трофея, два от които са завоювани с екипа на Реал Мадрид и един, спечелен с Манчестър Юнайтед. Марадона не съумя да запише подобен успех. Той не успя да се триумфира в комерсиалната надпревара нито с Барселона, нито с Наполи.

Лидер по брой трофеи с Барселона – Заедно с Андрес Иниеста Меси е спечелил общо 28 колективни отличия с екипа на каталунците (4 Шампионски лиги, три Световни клубни първенства, осем пъти Примера дивисион, четири пъти Купата на Краля, три Суперкупи на Европа и шест Суперкупи на Испания).

Лидер по голове в Барселона – Меси има на сметката си цели 453 попадения.

Лидер по голове в Ла Лига – Аржентинският техничар е водещ и по този показател с 312 гола, с 61 повече от доскорошния водач в тази статистика – Телмо Сара.