Неймар и баща му отговориха на последните обвинения на прокуратурата чрез адвокатската компания, която представлява техните права „NN Consultoría“.

„Във връзка с публикуваната в сряда 23-ти ноември информация относно обвиненията срещу Неймар-младши и баща му, повторяваме, е това е един и същи процес с този, който бе приключен през септември 2016 година, който бе прекратен от съдия Хосе де ла Мата. Освен това страните все още не са осведомени относно новите обвинения повдигнати от прокуратурата, ако изобщо съществуват такива. Ние продължаваме спокойни, защото всички договори бяха подписани според юридическите, етични и морални правила и с разрешението на Сантос и Барселона. Ние сме уверени в невинността на Неймар и сме сигурни, че всичко ще приключи положително“, се казва в изявлението направено от „NN Consultoría“.

От Прокуратурата в Испания поискаха изключително тежки наказания за бившия и настоящия президент на каталунците, а именно Сандро Росей и Хосеп-Мария Бартомеу, както и за звездата Неймар за трансфера му на "Камп Ноу". Към всичко това върви и огромна глоба за клуба. 

Според вестник "Марка", обвинителите са поискали общо по осем години затвор за двамата ръководители по две обвинения. Първото е за корупция, за което максималната санкция е пет години, а второто е за измама, за която могат да лежат максимум по три години.

Обвинението към Неймар и баща му е за корупция, като и за двамата се искат по две години зад решетките. Освен това, в затвора може да попадне и Одило Родригес, тогавашният президент на Сантос, който е задвижил сделката. 

Освен всичко това, Барселона може да отнесе и рекордна глоба от 195 млн. евро за всички нередности около преминаването на играча. Ако обвинението мине, замесените в скандала няма да могат да се занимават с футбол под каквато и да е форма за поне по шест години. 

Очаква се скоро процесът да започне и ако се докажат обвиненията, сътресенията на "Камп Ноу" може да се окажат с катастрофални последици.