Барселона и Реал Мадрид е един от мачовете, които предизвикват най-голям интерес по света. Ел Класико винаги е бил дуел на стиловете, а сега това изглежда още по-подчертано. Барселона се оповава на „кройфизма“, който бе развит при Хосеп Гуардиола и леко променен при Луис Енрике, който го направи по-практичен. В същото време, Зинедин Зидан от другата страна залага изцяло на директния стил на игра в Реал Мадрид, който даде своите резултати в последния сблъсък между двата отборап рез миналия сезон на „Камп Ноу“. Титаничният сблъсък между двата клуба представя различното разбиране за играта.

Система на игра

В състава на Луис Енрике се очаква революция с пускането на Хавиер Масчерано сред титулярите, който на моменти може да играе като трети защитник. Каталунците обаче няма да изневерят на своето 4-3-3. Луис Енрике е наясно, че трябва да спечели битката в средата на терена. През миналия сезон ключът към успеха на Барслеона на „Сантиаго Бернабеу“ бе изненадващото включване на Серхи Роберто сред титулярите. Това даде много сериозно предимство на Барселона именно в тази част от терена.

Около състава на Зидан най-сериозният въпрос е дали Каземиро ще намери място отново сред титулярите, тъй като бразилецът се превърна в един от любимците на френския треньор. Халфът е възстановен от своята контузия и е готов да започне сред стартовите единадесет в Ел Класико. Каземиро бе един от ключовите футболисти за Зизу при победата с 2:1 на „Камп Ноу“ през миналата кампания. Все пак очакванията сега са Каземиро да остане на резервната скамейка, а в халфовата линия да започнат Модрич, Ковачич и Иско. Атаката ще бъде сформирана от Кристиано Роналдо, Карим Бензема и Лукас Васкес.

Владеене на топката

Барселона продължава да доминира в този аспект. Каталунците са отборът с най-голямо притежание на топката средно за мач – 66,5%. От своя страна Реал Мадрид е на четвърто място по този показател от отборите в Ла Лига с 57,2% след Севиля и Лас Палмас. Отборът на Луис Енрике осъществява със 76 подавания повече на мач 609 срещу 533. Тимът на Зинедин Зидан обаче е по-прецизен с 87% успеваемост при подаванията срещу 86,5%. Отсъствието на Тони Кроос обаче може да окаже сериозно влияние върху играта на Реал Мадрид именно в Ел Класико. Той е третият играч в Ла Лига с най-много точни подавания от началото на сезона - 806.

Офанзивната мощ

Реал Мадрид има по-голяма вариативност в нападение и използва повече дълги подавания. „Белия балет“ е вкарал повече голове от началото на сезона – 36 срещу 33. Двата отбора са с почти еднакви показатели при пропуснатите чисти голови положения – 17 на сметката на Барселона, 16 за Реал.

Бековете

Реал Мадрид има повече центрирания от Барслеона от началото на сезона – 23 срещу 18. Бековете на „белия балет“ - Дани Карвахал и Марсело са по-активни в сравнение със своите съперници. От друга гледна точка бековете на Барселона имат повече асистенции от началото на сезона. Серхи Роберто е с 4, докато Жорди Алба е с 1.

Преса и защита

Реал Мадрид умее до съвършенство да пресира своите съперници и то дълбоко още в тяхната половина. Това се видя отлично в дербито срещу Атлетико Мадрид. По посока на вратата на Реал Мадрид се отправят едва 9 удара средно на мач, което е с два по-малко в сравнение с показателите от миналата кампания. Барселона има същата статистика от началото на сезона. Двата отбора имат сходни показатели при отнетите топки – 57 от страна на Реал Мадрид, 56 от Барселона. Със сигурност каталунците ще бъдат притиснати при висока преса от страна на Реал на „Камп Ноу“. Това може да създаде огромни проблеми в дефанзивен план за момчетата на Луис Енрике. Каталунците страдат при подобно противопоставяне на техния съперник и трудно изнасят топката. Освен това Барселона е занижил значително представянето си при владеенето на топката в собствената половина и прецизността при подаванията в дефанзивен план.

Меси и Кристиано

Откакто Луис Енрике застана начело на Барселона, Лионел Меси не е отбелязал гол в нито едно от четирите Ел Класико. Той е отправил само четири удара. В последното загуби 23 топки. Кристиано от своя страна е водещият реализатор в Ла Лига в момента с 10 гола. Той е и футболистът отправил най-много удари от началото на сезона – 61. Португалецът е вкарал 10 гола в 12 мача срещу Барселона. Той донесе триумфа на Реал Мадрид в последното Ел Класико. Сблъсъкът между Меси и Кристиано може да реши Ел Класико във всеки един момент.