Европейският клубен шампион Реал Мадрид изпусна първи точки през сезона в Ла Лига, след като в двубой от 5-ия кръг завърши при 1:1 с Виляреал у дома. Попаденията паднаха в края на първата част, когато гостите откриха чрез Бруно Сориано, и в началото на втората част, когато точен с глава беше Серхио Рамос. Като цяло "белия балет" не беше на обичайното си ниво, макар че съвсем в края на мача Кристиано Роналдо имаше чудесна възможност да открадне успеха.

Въпреки ремито Реал остава начело с 13 точки, като не може да бъде изместен дори и Барселона да победи Атлетико Мадрид в голямото дерби от кръга. Виляреал е 5-и с 9 точки.

Първото полувреме започна да става по-интересно едва след като се преполови. Преди това Реал държеше топката и инициативата, но трудно пробиваше добре подредената защита в жълти екипи. Това помогна на гостите да наберат смелост и постепенно да търси своето шансове при контраатаките. В 29-ата минута Никола Сансоне не беше никак далеч от това д смълчи „Бернабеу“, след като засече центриране от ъглов удар. За късмет на Кико Касия изстрелът на италианеца не намери очертанията на вратата.

Точно преди почивката обаче огромна грешка на Серхио Рамос доведе до дузпа в полза на Виляреал. В 45-ата минута домакините загубиха топката в собствената си половина, а Ману Тригерос напредна и шутира от около 20-ина метра. Рамос понечи да блокира удара, ала вместо това спря летежа на топката с ръка в наказателното поле. Реферът беше категоричен в отсъждането на дузпата, а капитанът на „жълтата подводница“ Бруно реализира с ефектно копване в центъра на вратата – 0:1.

Гостите не успяха да се порадват особено дълго на преднината си. Само три минути след началото на втората част Рамос се реваншира за изявата си при дузпата. Хамес Родригес завъртя топката от корнер вдясно по атаката, а при далечната греда Рамос се изплъзна от Матео Мусакио и с глава стреля между вратаря и близката греда – 1:1.

Само две минути по-късно Реал можеше да прати опонента си в нокдаун. Карим Бензема получи чудесна топка около границата на наказателното поле и стреля много добре, ала на сантиметри покрай десния стълб зад Серхио Асенхо.

В 66-ата минута пропуск направи и Гарет Бейл, който шутира от движение и също се размина с целта за много малко.

По-малко от седем минути преди края Серхио Асенхо се отчете с брилянтно спасяване. Резервата Алваро Мората опита да повтори упражнението от двубоя със Спортинг Лисабон в Шампионската лига, като обстрелва вратата на Виляреал много силно с глава. Асенхо обаче успя да отклони кълбото дотолкова, че да го избие в ъглов удар.

Кристиано Роналдо имаше последния шанс да отмъкне трите точки, след като бе намерен на чудесна позиция в пеналта. Асенхо обаче пак се оказа непоколебим и спаси точката за отбора си.