Барселона изпусна своя шанс да съкрати изоставането си спрямо лидера в Ла Лига Реал Мадрид, а на всичкото отгоре и може би задълго ще е без голямата си звезда Лионел Меси. Каталунците стигнаха само до 1:1 срещу Атлетико Мадрид в дербито от 5-ия кръг на испанското първенство, като доста символично изпуснаха водачеството в мача малко, след като аржентинецът се контузи. Нещо повече - коравият тим на "дюшекчиите" можеше да стигне и до пълен обрат, ако Диего Годин беше малко по-прецизен в изстрела си с глава в добавеното време на срещата.

Двубоят не стартира на високи обороти, като Барса веднага наложи контрол върху топката, но разиграваше по-скоро, за да опипва почвата. Едва след първия четвърт час каталунците вдигнаха леко оборотите. В 15-ата минута Лео Меси направи кратък рейд и отправи много силен шут към вратата на Ян Облак. Вратарят положи доста усилия не само да спаси, но и да улови топката. Атлетико от своя страна отвърна с мълниеносна контраатака, при която Яник Ферейра-Караско превзе доста пространство отдясно по атаката, преди да отправи шут към далечния ъгъл на Марк-Андре тер Стеген. Германецът бдеше и съумя да спаси.

След тази размяна на положения темпото отново рязко спадна и реално домакините държаха топката, без да създадат нищо опасно чак до 36-ата минута. Тогава Неймар опита нещо по-различно и получил пространство пред наказателното поле отправи фалцов удар, който премина на сантиметри покрай левия стълб зад Облак.

Все пак в 41-ата минута Барса съумя да открие благодарение на Иван Ракитич. Андрес Иниеста изпрати чудесно центриране отляво, а хърватинът получи достатъчно пространство, за да може необезпокояван да стреля с глава покрай вратаря на Атлетико – 1:0.

Началото на второто полувреме можеше да бъде гръмко, тъй като още в първите му секунди Антоан Гризман изскочи на отлична позиция за гол. Французинът не се поколеба да стреля, но пък Тер Стеген се отчете с хубава намеса.

В 58-ата минута дойде и мигът, който като че ли разклати домакините. Меси се хвана за слабините, като очевидно получи разтежение в слабините. Той веднага беше заменен от Арда Туран, а по същото време и „рохибланкос“ направиха смяна, която се оказа ключова – Кевин Гамейро отстъпи мястото си на Анхел Кореа, а младият аржентинец блесна почти веднага.

В 62-ата минута гостите направиха удивителна атака през центъра, при която Фернандо Торес по страхотен начин подаде с пета през краката на Пике, за да може набралият Кореа да получи и буквално да се подиграе с Хавиер Масчерано, който остана на земята след финтовете му. Последва хирургически точен изстрел в долния десен ъгъл, като топката срещна и страничната греда по пътя си към мрежата – 1:1.

Попадението веднага доведе до устрем от страна на Барса. В 66-ата минута Неймар опита поредна солова акция, като ударът му беше отразен от Облак. Вече в 80-ата отново бразилецът тества рефлексите на словенския страж, като първо мина като на парад покрай Хуанфран. Вратарят за пореден път беше последна преграда пред гола и се намеси удивително.

Три минути по-късно Пике можеше да се разпише след центриране на Неймар от пряк свободен удар, ала изстрелът му с глава се оказа неточен. В 86-ата и Жорди Алба опита късмета си, като неговият шут от 22-23 метра прелетя над гредата.

Така се стигна до 89-ата минута, когато Атлетико не беше далеч от това да си тръгне с всички те три точки. Диего Годин се включи при центриране от пряк свободен удар и съумя да стигне до топката, а и да я насочи под гредата. Тер Стеген реагира и успя да чукне кълбото над гредата.

Равенството не позволи на Барселона да изпревари втория Севиля (11 т.) в класирането. Каталунците остават трети с 10, като имат три по-малко от лидера Реал Мадрид. Атлетико е четвърти с 9.