Барселона изпусна два гола аванс при гостуването си на Виляреал в мача от 30-ия кръг на Ла Лига. Двубоят, който се игра на „Ел Мадригал“ завърши 2:2, като по този начин каталунците изпуснаха да се възползват от грешната стъпка на Атлетико Мадрид, който загуби с 1:2 при визитата си на Спортинг Хихон. Барселона продължи серията си от мачове без поражение във всички надпревари, като каталунците вече 39 мача не познават загубата.

Виляреал започна много силно мача и още в 1-та минута домакините можеха да поведат в резултата, когато Бакамбу центрира в наказателното поле на Барселона, след което Тригерос стреля с глава, но топката срещна десния стълб на вратата на Клаудио Браво, който след това улови топката.

Бакамбу получи добър пас в наказателното поле на Барселона. Той овладя топката, след което отблизо се опита да преодолее Клаудио Браво, но той спаси.

Иван Ракитич открадна топката от футболист на Виляреал в 10-та минута, след което стреля от границата на наказателното поле на домакините, но неточно встрани от вратата на Серхио Асенхо.

Барселона поведе в 20-та минута, когато Лионел Меси центрира от фаул в наказателното поле на Виляреал, но Луис Суарес бе изпреварен от Виктор Руис, който изби топката, но в краката на Иван Ракитич, а той не пропусна да вкара в опразнената врата.

Две минути по-късно Виляреал организира опасна атака, когато трима футболисти оставаха сами срещу Клаудио Браво, а Денис Суарес се опита да комбинира със свой съотборник, а Жерар Пике игра с двете си ръце, което остана незабелязано от съдията Санчес Мартинес. Арбитърът задължително трябваше да свири нарушение за Виляреал и да покаже втори жълт картон за защитника на Барселона. Старши треньорът на „жълтата подводница“ Марселиньо Гарсия Торал протестира бурно срещу решението на съдиите и бе изгонен от треньорската скамейка.

Барселона получи правото да изпълни дузпа, след като в 40-та минута Лионел Меси пусна отличен извеждащ пас към Неймар, който излезе сам срещу Серхио Асенхо и вратарят на Виляреал препъна бразилеца, а съдията посочи бялата точка. Наказателният удар бе реализиран хладнокръвно от Неймар в 41-та минута.

Виляреал излезе преобразен през второто полувреме, когато в голяма част надигра своя съперник. В 54-та минута Тригерос получи добър пас и стреля от границата на наказателното поле на Барселона, но над напречната греда на вратата на Клаудио Браво.

Виляреал намали изоставането си в 57-та минута, когато Денис Суарес навлезе в наказателното поле на гостите, размина трима футболисти на Барселона и стреля, но Клаудио Браво спаси, след което при добавката Бакамбу не пропусна да се разпише в опразнената врата.

Само минута по-късно Виляреал можеше да изравни резултата, когато Жереми Матийо сбърка фатално и подари топката на Бакамбу, а трима футболисти на домакините оставаха сами срещу Клаудио Браво. В последния момент се намеси Хавиер Масчерано, който попречи на Бакамбу да комбинира с Роберто Солдадо и аржентинецът успя да избие топката в корнер. След изпълнението Кастийехо стреля опасно с глава, но Клаудио Браво се намеси и изби топката отново в корнер. След последвалото ново центриране от ъглов удар в наказателното поле на Барселона Роберто Солдадо стреля с глава, но неточно встрани от вратата на чилийския вратар.

Барселона веднага се опита да отговори и да възстанови аванса си от два гола. Неймар финтира в наказателното поле един футболист на домакините, след което излезе на перфектна позиция, от която бе длъжен да порази целта и стреля, но Серхио Асенхо успя да спаси и да избие в корнер.

Барселона имаше претенции за дузпа в 62-та минута за нарушение на Бейли срещу Серхи Роберто, но арбитърът подмина ситуацията, въпреки че имаше сериозни основания да посочи бялата точка.

Виляреал изравни резултата в 63-та минута, когато след центриране от корнер в наказателното поле на Барселона Жереми Матийо си отбеляза автогол, като изпрати топката неспасяемо в долния десен ъгъл на вратата на Клаудио Браво.

Серхио Асенхо спаси вратата си в 72-та минута, когато отрази удара с глава на Иван Ракитич.

Иван Ракитич пропусна да донесе победата на Барселона в 82-та минута, когато домакините не успяха да избият топката и тя попадна на волето на хърватина, но ударът му бе много неточен.

Даниел Алвеш отрпави хубав далечен удар от въздуха, но Серхио Асенхо спаси.

След това равенство Барселона е първи със 76 точки, докато Виляреал е четвърти с 54 точки. Атлетико Мадрид е втори с 67 точки.