Отборът на Барселона се наложи с внушителното 6:0 над Атлетик Билбао в мача от 20-я кръг на Ла Лига. Каталунците имаха впечатляващо превъзходство над баските, които играха почти цял мач с човек по-малко, след като още в началото стражът им Горка Ираисос бе изгонен с директен червен картон.

Попаденията за успеха бяха дело на Лионел Меси, Луис Суарес, който записа хеттрик, Неймар и Иван Ракитич.

Припомняме, че именно Атлетик Билбао е съперник на Барселона четвъртфиналите за Купата на Краля, като първият мач е още идната седмица, 20 януари, от 22.00 часа българско време.

Преди първия съдийски сигнал на срещата между каталунците и баските  Лионел Меси показа спечелената само преди дни пета Златна топка. Нападателят се представи на познатато добро ниво в двубоя, но бе принудително заменен в началото на второто полувреме, заради разтежение. 

Първата по-интересна ситуация в срещата дойде още във втората минута, когато  Жерар Пике сбърка с пас назад към Клаудио Браво, в резултат на което Де Маркос стигна първи до топката и подаде към Ерасо. Последният стреля, но над напречната греда. Две минути по-късно Луис Суарес изпревари Етчеита за топката, след което бе фаулиран от стража на баските Горка Ираисос в наказателното поле, а главният рефер без да се поколебае вдигна червен картон на стража и отсъди дузпа. Зад топката застана Лионел Меси, а преди изпълнението в състава на Атлетик Билбао Ерерин се появи в игра и зае мястото на Икер Муняин.

След това Меси с халднокръвен удар направи 1:0.

След малко повече от четвърт час игра, в 16-ата минута, Оскар де Маркос се пребори с Жорди Алба и излезе сам срещу Клаудио Браво, но вратарят успя да спаси, избивайки в корнер.

В 22-та минута Етчеита не успя да избие добре топката и тя попадна в Неймар, който преодоля двама футболисти на гостите в наказателното поле на Атлетик, след което остана сам срещу Яго Ерерин, но не успя да се справи с него отблизо.

При ответната атака Меси комбинира много добре със Суарес, който отблизо стреля, но в последния момент Етчеита успя да подложи крака си и да избие в корнер. Минута по-късно Неймар навлезе в наказателното поле на баските, след което демонстрира много добър поглед. Той се забави с отиграването, но намери по перфектен начин Иван Ракитич, който стреля от въздуха от 15 метра, но много неточно в аут. 

Алеиш Видал се възползва от грешка в защитата на гостите в 28-ата минута и овладя топката. След това стреля от границата на наказателното поле, но изпрати топката над напречната греда на вратата на Ерерин.

Каталунците увеличиха аванса си в 31-ата минута. Луис Суарес пусна отличен пас към Неймар, който излезе сам срещу Ерерин. Бразилецът се забави, а след това с техничен удар копна топката и я изпрати във вратата на баските – 2:0.

Бразилската перла в състава на Луис Енрике Неймар демонстрира за пореден път своите технически умения в 35-ата минута, след като овладя с голяма фантазия една топка до страничната линия. 23-годишният футболист след това се възползва от пространството пред него и нахлу в наказателното поле на баските, след което подаде към Лионел Меси, който от чиста позиция стреля, но над напречната греда в аут.

Петкратният носител на Златната топка Меси изпълни фаул в 41-ата минута, но от около 25 метра изпрати топката на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Ерерин.

След почивката Луис Енрике замени Лионел Меси, който се оплака от разтежение в десния крак, а на мястото на аржентинеца в игра се появи Арда Туран.

Макар и без аржентинския техничар, каталунците продължиха да доминират осезаемо, като в 47-ата минута Барса поведе с 3:0. След страхотно двойно подаване на Неймар и Луис Суарес, последният излезе сам срещу Яго Ерерин и хладнокръвно го преодоля, за да направи резултата класически.

В 62-ата минута домакините отбелязаха и четвърти гол. Неймар нахлу от ляво, стигна до аутлинията, върна към Иван Ракитич, който покачи на 4:0. Седем минути по-късно Луис Суарес получи отличен извеждащ пас от Арда Туран. Уругваецът овладя топката на гърди и отблизо с техничен удар вкара за 5:0 покрай Ерерин.

Треньорът на Барса Луис Енрике трябваше да прави нова принудителна смяна в 70-ата минута, като Марк Бартра смени страдащия от разтежение Жорди Алба. Бартра започна да си партнира в центъра на отбраната с Жерар Пике, докато отляво на защитата до края на мача се подвизаваше Серхи Роберто, за който от началото на сезона това е четвъртата позиция, на която е използван от Енрике. Преди това юношата на каталунците игра като десен бек, дясно крило, а и на своята традиционна позиция като халф.

Оскар де Маркос опита далчен удар в 73-ата минута, но след това топката премина встрани от левия стълб на вратата на Клаудио Браво, а малко след това Неймар стреля от фаул, от около 21 метра, но над напречната греда в аут. В 82-ата минута Неймар преодоля двама защитници на Атлетик, след което изскочи сам срещу Ерерин и се опита да го преодолее и него, но вратарят в последния момент протегна ръката си и успя да избие топката в корнер.

8 минути след това Серхио Бускетс сложи топката на главата на Луис Суарес, който отблизо с глава вкара за 6:0 и по този начин оформи своя хеттрик в срещата. Това е вторият път от началото на кампанията, в който Суарес отбелязва три гола в един мач. Уругваецът има 18 попадения и е едноличен лидер при голмайсторите.

Атлетик Билбао можеше да отбележи почетен гол в 85-та минута чрез Марино, но Клаудио Браво се намеси решаващо и боксира топката в последния момент.

Минута по-късно Алеиш Видал се възползва от поредната грешка в защитата на Атлетик. Той се опита да сложи топката на главата на Неймар, който бе останал сам срещу Ерерин, но бразилецът остана на милиметри под топката.

В края на двубоя Жерар Пике получи жълт картон за глупаво нарушение и ще пропусне гостуването на Малага от следващия кръг.

В класирането Барселона е на второто място с 47 точки, но и с мач по-малко от лидера Атлетико Мадрид, който има актив от 47. Атлетик е 9-и с 28.