„Аз съм Йохан Кройф. В живота си имал два големи порока – пушенето и футболът. Футболът ми даде всичко, а пушенето ми отне почти всичко“. Това са думи на холандския специалист от преди повече от 20 години, когато взема участие в една реклама. Малко преди това, през 1991-а година на сърцето му е поставен двоен байпас. Сега, години по-късно, легендарният специалист бе сполетян от неприятна вест. Преди ден стана ясно, че Кройф е диагностициран с рак на белите дробове.

Новината покруси целия свят, а несъмнено най-тежко бе приета в Каталуня. Вече десетилетия наред Кройф живее в столицата на областта – Барселона, а годините прекарани в едноименния тим, са го издигнали високо на пиедестала на фенската любов.

Кройф винаги е бил възприеман за олицетворение на силата, на стоицизма. Той е сочен за пример за издържливост и упоритост. Бележитият холандец губи баща си, когато е една на 12 години. В онези години майка му се грижи за хигиената в съблекалните на Аякс, а това има важна роля за развитието на Кройф. Талантливият малчуган започва да тренира футбол, защото прекарва практически по цял ден на стадиона, воден от майка си. И така постепенно Царят на футбола се превръща в неговия начин на живот, за да се стигне до 16-годишнината на Йохан, когато прави своя дебют.

През 1973-а година атакуващият футболист преминава в Барселона, където играе до 1978-а година. В това време роденият през 1947-а година талант вече има съпруга и две дъщери.

Кройф постига серия от успехи в кариерата си, а в основата на всяко отличие, което завоюва, стои големият му талант и усет към футбола. Кройф е 9 пъти шампион на Холандия и 6 пъти носител на Купата на страната.

В Испания успява да завоюва само една титла и една Купа като футболист. Три пъти печели КЕШ през 1971-а, 1972-а и 1973-а година. Три пъти бива награден и с най-авторитетното индивидуално футболно отличие – Златната топка /през 1971-а, 1973-а и 1974-а година/.

Прибавя още много награди, след като заминава да играе в САЩ /между 1979-а и 1981-а година/.

Като треньор има не по-малко успешна кариера. Той бива начело на Аякс и Барселона, а от 2009-а до 2013-а година ръководи Каталуня. В тези година Кройф оставя зад гърба си забележителни постижения. Четири последователни пъти става шампион на Испания /през 1991-а, 1992-а, 1993-а и 1994-а година/, вдига Купата през 1990-а година. В Холандия с Аякс стига до две Купи през /1986-а и 1987-а година/. С каталунците печели КЕШ през 1992-а година.

При всичките му постижения в Испания често сочат, че Йохан Кройф не е просто име на един щедро надарен от Бога успял футболист, но и вечна марка в света на Царя на спортовете.

Сега мрачната вест за здравословното състояние на Кройф обедини спортната общественост, която в един глас отсече, че Кройф трябва да спечели и този, най-значим мач в живота си.