Звездата на Барселона Неймар стана жертва на сериозни конспирации на испанските медии, които бяха породени от слабите изяви на играча в последните мачове. 24-годишният футболист е спряган за трансфер през лятото, като най-вероятната дестинация е Манчестър Юнайтед. Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес също не изпуска от поглед бразилския футболист и случващото се с него.

Кампанията срещу Неймар бе подхваната от вестник „La Vanguardia“, който се фокусира върху личния живот на футболиста. Изданието анализира, че начинът на живот на бразилския нападател и социалните му ангажименти са причината за спада в играта му. При Неймар има достатъчно ангажименти в рекламите, с които има договори, ангажиран е с благотворителни каузи и често се включва с пълни сили в празниците и карнавалите. Всичко това го изтощава и не му позволява да бъде за дълго време добър на едно високо ниво, коментират от Барселона пред вестника. През този сезон Неймар има 29 мача в първенството на Испания, в които е вкарал 21 гола и е подал 10 асистенции.

В същото време се появяват спекулации относно това дали Барселона е склонен да продаде Неймар на Манчестър Юнайтед. Английският клуб е готов да плати 150 милиона евро за бразилеца. Освобождаващата клауза записана в договора на играча с каталунците е на стойност 190 милиона евро.

Неймар има договор с Барселона до лятото на 2018 година, а Флорентино Перес не крие желанието си да привлече бразилеца на „Сантиаго Бернабеу“.