След изборите, които преминаха в неделя в Каталуня и получените резултати все по-усилено се говори за независимост на областта. Партиите, които се обявяват за независимост на Каталуня от Мадрид, спечелиха абсолютното мнозинство от местата в парламента на провинцията. Успехът в регионалните избори те тълкуват като мандат да поведат богатата испанска област към отцепване. Изключителната избирателната активност достигна 77%, което превишава с 10 пункта последните регионалните избори през 2012 г., което е рекорд за този вид гласуване в региона. Така лидерът на партията победител „Заедно за „да“ - Артуро Мас се похвали, че може да се превърне гласуването в референдум.

Мас бе обещал, че в случай на победа, той и съюзниците му ще поведат Каталуния към независимост през 2017 г. или по-късно.

При евентуално обявяване на независимост от страна на Каталуня това на практика ще означава, че отборите от тази област автоматично ще бъдат извадени от Испанската футболна федерация и ще трябва да образуват своя собствена лига.

Барселона и Еспаньол ще бъдат най-титулуваните отбори в евентуалното футболно първенство на Каталуня.

Останалите тимове, които биха намерили място в лига в момента играят в по-ниските дивизии на испанския футбол.

В Сегунда дивисион в момента намират място тимовете на Жирона и Сабадей.

Другите отбори, които биха участвали в една хипотетична лига на Каталуня са Монтаниеса, Аско, Гранойерс, Ягостера, Оспиталет, Сант Андреу, Бадалона, Гава, Юпитер, Настик, Йеида, Фигуерес, Корнея, Прат, Олот и Реус.

Каталунското първенство обаче няма да бъде никак конкурентноспособно нито от спортна, нито от икономическа гледна точка.

От икономическа гледна точка играчи като Луис Суарес, Лионел Меси и Неймар не биха били конвертируеми на футболния пазар в Каталуня.

В същото време Испания се стряска от възможността да загуби една от футболните си марки. Освен това страната може да загуби още много световни и олимпийски шампиони в плуването, баскетбола, МотоGP и др. Независимост на Каталуня също така може да предизвика реакция и в Баския.