В модерната история има две дати, които са от особено значение за Барселона. Първата е 28 октомври 1973 година, когато Барселона печели срещу Гранада с 4:0. Това се смята за датата, която изкарва отборът от „тъмнината“. Другата е 20 май 1992 година, когато „Дрийм тима“ печели първия КЕШ. И двете дати са свързани с гения на Йохан Кройф, който почина на 68 години, след като загуби битката с рака.

Като футболист Йохан Кройф е известен като един от най-великите в историята на футбола. Той е от нивото на Ди Стефано, Пеле и Марадона. Като треньор Кройф направи революция във футбола.

Отгледан по улиците около стадина на Аякс, той бе потопен в една култура, която обича и се грижи за топката. От там произлиза неговата философия за футбола, за създаването на собствената школа. Вижданията на Кройф винаги са били свързвани с атаката, атаката като оръжие за атаката и за защитата.

Моделът, който започва от Кройф до Луис Енрике е свързан с доминацията при Хосеп Гуардиола, със символа на футбола през последните години Лионел Меси. Това е най-успешният етап в историята на Барселона свързван с петте спечелени трофея от Шампионска лига (КЕШ) и с „ДНК-то“ на Барселона.

На 4 май 1988 година, президентът на Барселона Хосеп Луис Нунес обявява, че Йохан Кройф е новият треньор на отбора. Йохан се завръща на „Камп Ноу“, след като напуска тима като футболист през 1978 година. Той е треньор в Аякс от 1985 до 1988 година, като печели 2 Купи на Холандия и 1 Суперкупа на страната.

Първото послания на Кройф към неговите футболисти е: „Който не е щастлив, може да си отиде.“

Кройф се нуждае от време, за да наложи своя стил на игра и да възстанови състава.

Балансът му като треньор на Барселона в цифри е: 4 шампионски титли, 1 Купа на Краля, 1 КНК, 1 КЕШ, 3 Суперкупи на Испания.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS