Андрес Иниеста е категоричен, че никой в клуба няма да забрави какво направи Хосеп Гуардиола за Барселона.

„Всички треньори, които съм имал са били много важни - от първия до последния, който имам сега. И съм научил много от много от тях. С едни имаш по-добри взаимоотношения, на други пък имаш повече доверие. Лоренсо Сера Ферер например е първият, който ме взе да тренирам с отбора. Ван Гаал, Рийкард, Гуардиола, всички селекционери...“, сподели Иниеста.

„Ние никога няма да забравим какво направи Пеп за Барселона, но сега той е мениджър на Манчестър Сити. Мисля, че с качеството в отбора си и под ръководството на Пеп Сити е клуб, който ще се бори за спечелване на Шампионската лига този сезон", добави капитанът на Барселона.

Ерата на Пеп Гуардиола в Барселона е смятана за най-великия период в историята на клуба, но той можеше изобщо да не се осъществи, разкрива Иниеста.

Под ръководството на Гуардиола каталунците спечелиха три поредни титли на Испания и на два пъти покориха европейския клубен връх, но началото беше повече от трудно.През лятото на 2008 година Барса тръгна с изненадващо поражение 0:1 от новака Нумансия, а после направи равенство с Расинг Сантандер (0:0). Това породи недоволство сред феновете и шефовете на клуба, а самият Пеп нямаше обяснения за издънките. В негова подкрепа се явява Иниеста му казва: "Не се притеснявай, шефе. Оттук нататък ще печелим. Вървим по правилния път. Продължавайте да работите по същия начин и не променяйте нищо. Ние се наслаждаваме на тренировките и играем брилянтно. Тази година ще изпреварим всички".

“Тогава разбрах, че Пеп иска да правим нещата по напълно различен начин от това, което бях виждал. Като резултати не направихме добър старт, но имах чувството, че нещата ще проработят. Напълно се идентифицирах с него и нещата, които правеше", продължи юношата на Барселона.

Още в първия си сезон начело на Барселона Гуардиола спечели требъл - първият в историята на испанския футбол.

„С Меси на практика сме споделили цялата си кариера в Барса. От много време играем заедно. Трудно е да се кажат повече и различни неща за него, но мога да кажа, че съм имал привилегията да бъда до него, да се уча, да се наслаждавам на играта и на успехите. Надявам се така да си остане за още дълги години“, каза още Андрес Иниеста.