Предстоящото Ел Класико между Барселона и Реал Мадрид на 21 ноември предизвика огромен съдийски сигнал в Испания. Стигна се дотам да бъде стартирано разследване на криминалната полиция, след като радио „КОПЕ“ подаде сигнал до антикорупционната прокуратура, че върху техническия комитет на съдиите в Примера дивисион е оказван натиск за фаворизиране на Реал Мадрид в приближаващото дерби.

Адвокат Хасинто Висенте Ернандес вече представи публично документ от шест страници, който съдържа пълните показание на страничния рефер. Жалбата е подадена до антикорупционния прокурор на Барселона.  

Говорителят на съдийската комисия Муньос Моралес също е бил притискан, а друга от жертвите е реферът Гонсалес Гонсалес, който по всяка вероятност е щял да получи наряд за горещия мач.

Съдийската бригада за дербито все още не е определена, но има няколко имена, между които ще се избира. Сигналът идва от един от потенциалните лайнсмени, който твърди, че главният съдия, с когото най-често е в един екип, му се е обадил и му е казал, че от съдийската комисия ги натискат да облагодетелстват с решенията си Реал Мадрид.

Според последвалото обяснение главният рефер по-трудно може да оказва нужната подкрепа, тъй като той е в светлините на прожекторите и неговите решения се гледат под лупа от медиите. В този смисъл по-лесно би било "мръсната работа" да бъде свършена от страничния съдия в удобните за това моменти.

След като отказал да приеме тази директива, въпросният страничен рефер е получил второ обаждане след няколко дни - този път от говорителя на самата съдийска комисия Хосе Анхел Хименес, който го посъветвал да спази инструкциите, ако иска кариерата му да се развива добре.