На този ден преди десет години едно дребничко момче се появява за първи път на терена с екипа на Барселона, за да си извоюва място в сърцата на феновете на каталунците завинаги. Лео Меси навъртя едно пълно десетилетие с червено-синия екип. 

На 16 октомври 2004 г. Франк Рийкард пуска аржентинеца на терена в мача с градския съперник Еспаньол. Тогава Меси е само на 17 години и 114 дни, но загатва за огромните си умения. Малко по-късно реализира и първия си гол за Барса в мача с Албасете с прекрасен прехвърлящ удар. 

За това време дребният аржентинец се превърна в огромна звезда. Той наниза 249 гола в Примера дивисион и е въпрос на седмици да подобри вечното постижение на Телмо Сара по попадения в испанския елит. Легендарният баск е с 251, а мечтата на Меси е да подобри рекорда в дербито с Реал Мадрид на 26 октомври. 

Всъщност, когато се появи на терена срещу Еспаньол, той стана и най-младият футболист, играл в Ла Лига. Няколко години по-късно това негово постижение беше подобрено от Боян Къркич, който дебютира само на 16 години. 

Така 10 години любовта между Меси и Барселона цъфти. И по всичко изглежда, че скоро няма да увехне, тъй като договорът на играча е до 2019 г. И няма индикации да не бъде продължен и след това, та да остане на любимия "Камп Ноу" до края на кариерата си.