Министърът на правосъдието Рафаел Катала обяви, че данъчните власти са започнали разследване срещу Лионел Меси по подадена информация от Международния консорциум на разследващите журналисти („ICIJ“) и германския вестник „Süddeutsche Zeitung“.

Съгласно архивите, на Лионел Меси и баща му Хорхе принадлежи офшорката „Mega Star Enterprises“, която е регистрирана в Панама. За първи път в документацията на Мосак Фонсека" за тази фирма се споменава на 13 юни 2013 година, когато испанската прокуратура обвини Меси и баща му за данъчни измами. Както е известно, Меси ще се изправи пред съда на 31 май по обвинение за укриване на данъци в размер на 4,1 милиона евро.

Семейството на Меси обяви, че никога не е използвало подобни мрежи за укриване на данъци и пране на пари. Адвокатите на Лионел Меси ще предприемат правни действия срещу медиите разпространили новината.

„Започнати са необходимите проверки, които ще бъдат осъществени. Ако се установи нередност, то лицата ще носят своята отговорност“, коментира Катала.