Лионел Меси за пореден път доказа, че е футболист от друга епоха. Точно в момента, в който всички говореха как той не се чувства щастлив на „Камп Ноу”, как не чувства подкрепата на хората в Барселона, как едва ли не до няколко месеца смята да напусне каталунците, Меси отговори на всички тези въпроси. Аржентинецът намери най-добрия отговор, който можеше да даде. 27-годишният магьосник счупи рекорда на Телмо Сара, след като реализира хеттрик при победата с 5:1 срещу Севиля. Да, Севиля не е случаен отбор. Андалусийците се намират в топ 5 на отборите в испанското първенство в момента. Меси бе в период, в който не можеше да отбележи гол в испанското първенство, но и на това сложи край. Лео вече е титулован – „Най-добрият голмайстор за всички времена в испанското първенство”. Дребничкият великан вече има 253 гола и остави на два зад себе си, друг велик футболист Телмо Сара. Меси обаче е от друга епоха.

Телмо Сара поставя рекорда за 15 години, докато Лионел Меси подобри постижението му за малко повече от 10 години. Лео Меси дебютира за първия отбор на Барселона в Примера дивисион на крехката възраст от 17 години и 114 дни - на 16 октомври 2004-та година. Франк Рийкард му гласува доверие в двубоя срещу Еспаньол. Първият гол на Меси за представителния тим идва на 1 май 2005-та, а аржентинската суперзвезда вече има 253 попадения в испанското първенство.

Лео си върна усмивката. Меси и Барселона изглежда имаха нужда от тази победа, от подобряването на този рекорд. Именно неговото достигане от страна на аржентинеца се оказа повратен момент през сезона за каталунците. Барселона се представяше много добре до 250-я гол на Лионел. След това настъпи спадът в играта на отбора. Барселона загуби от Реал Мадрид, а преди мача се говореше повече дали Меси ще бъде награден на „Сантиаго Бернабеу”, отколкото за футболните достойнства на двата отбора. Дали хеттрикът на Меси срещу Севиля ще отпуши не само аржентинеца, но и Барселона предстои да видим.

Факт е, че срещу Севиля се видя не само гениалността на Меси, но и това, че той заедно с Неймар и Луис Суарес формират наистина атомно трио в нападение. Тримата латиноси започват да се разбират все по-добре на терена, което може само да притеснява съперниците им. Уругваецът се намества много добре в схемата на Луис Енрике. Суарес все още чака своя първи гол за Барселона, но вече записа няколко асистенции, а може само да гадаем дали няма да избухне като вулкан след първото си попадение с екипа на „блаугранас”.

27-годишният аржентинец отговори по най-добрия начин на онези, които вече го отписаха. Арсен Венгер, Херардо Мартино и няколко други специалисти получиха светкавичен отговор.  

Лионел Меси е футболист от друга епоха. Той е признат от всички, както на терена, така и извън него. Аржентинецът е точният пример за това какво прави футболът - как едно дете от бедно семейство може да успее, как спортът може да спаси един човешки живот, как във футбола се става великан.  

На 10-годишна възраст му откриват рядко заболяване – недостиг на хормона на растежа, и в следващите 4 години трябва да му се слага инжекция всяка вечер. Всичко това струва към 800 USD на месец, а без лечението Лео щял да стигне едва 140 см височина. Тъкмо тук се намесва Барселона. Взимат го най-вече заради това, че ще покриват инжекциите му.

„Трябваше да ми слагат инжекции, за да порасна, но нито един клуб в Аржентина не искаше да плати за лечението ми. Баща ми работеше на три места, но въпросните инжекции бяха прекалено скъпи. Не можехме да си ги позволим. Тогава Барселона предложи да поеме разноските. Когато това се случи, повече не съм се обръщал назад”, разказва Меси.

Лионел Андрес Меси е от друга епоха и рекордите му говорят за това. Той е абсолютният голмайстор в испанското първенство с 253 попадения. Меси е най-добрият голмайстор в историята на Шампионската лига, изравнен с Раул с по 71 попадения. Аржентинецът е постигнал това в 90 мача, докато Раул в 142 срещи.Той е единственият, който е ставал четири последователни пъти голмайстор на Шампионската лига от сезон 2008/09 до 2011/12. Меси е единственият футболист, който печели Златната топка, приза за футболист на годината на ФИФА, трофея Пичичи и Златната обувка в един сезон (2009/2010). Той е най-младият футболист, който печели три Златни топки – на 24 години, 6 месеца и 17 дни. Лео е единственият играч, който е печелил четири последователни Златни топки (2009, 2010, 2011, 2012). Той е най-добрият голмайстор в един сезон във всички официални турнири – 73 гола (2011/12). Той е абсолютният голмайстор за една календарна година – 96 попадения (2012 година). Лео е най-добрият голмайстор в европейско първенство от създаването на отличието Златна обувка през сезон 1066/67 – 50 отбелязани гола през сезон 2011/12.

„Всеки сезон е нов сезон. Независимо какво си постигнал. Това, което е било преди това, вече няма значение. Концентриран съм само в бъдещето. Когато приключа кариерата си, чак тогава ще мога да се обърна назад и да видя какво съм постигнал. Дотогава обаче ще остана фокусиран”, споделя Меси доста често пред журналисти по повод как се мотивира, след като е постигнал толкова много във футбола.

Лионел Меси е концентриран в бъдещето си. Сезонът навлиза в разгара си, а той вече подобри един от рекордите. В Шампионската лига със сигурност ще продължи надпреварата с Кристиано Роналдо. Очаква ни истинско шоу.

На Меси му липсва единствено световна титла с Аржентина. Факт, както рекордите, които той подобри са факти, пред които критиците му трябва да замълчат.

На 27 години, Лионел Меси вече е част от историята. В Барселона много големи футболисти са напускали клуба през задната врата. Би било непростимо, ако с Лионел Меси се случи същото.

Лионел Меси е футболист от друга епоха!