Атлетико Мадрид се възползва в пълна степен от грешната стъпка на Барселона в 18-ия кръг на Ла Лига и победи последния в класирането Леванте с 1:0 у дома. Така макар че мадридчани имат мач повече от противника си, те оглавиха таблицата в испанското първество с две точки аванс пред шампионите.

Появилият се на смяна в 73-ата минута Томас Партей беше героят за „дюшекчиите“, които имаха почти тотален превес в срещата и три пъти нацелиха гредите.

„Висенте Калдерон“ беше готов да избухне още във втората минута, когато Саул Нигес се извиси в наказателното поле и въпреки не много сериозния си ръст, засече центриране от корнер. Вратарят на валенсианци Мариньо не трябваше да намесва, защото топката прелетя покрай дясната му греда.

Четири минути по-късно Атлетико отново беше близо до гол. Дажксън Мартинес получи чудесна топка в наказателното поле и опита да прониже долния десен ъгъл. Диего Мариньо имаше други идеи по въпроса и с хубаво спасяване боксира в ъглов удар.

В 28-ата минута и гредата спаси Леванте, като тимът на Диего Симеоне отново показа силата си при статичните положения. Този път Стеван Савич бе човекът на точното място, като сърбинът стреля с глава и намери напречната греда.

След почивката събитията продължиха да се развиват в същата светлина и особено в началните 15-ина минути мадридчани притиснаха опонентите си много сериозно. В 54-ата Коке също разтресе рамката на вратата, като посрещна с мощно воле една нескопосано изчистена от противниковата защита топка. Мариньо беше безпомощен пред снаряда, който отскочи от напречната греда.

Домакините хвърлиха много сили и малко преди час игра едно центриране на Лусиано Вието също кацна върху гредата над Мариньо. Малко по-късно при един корнер вратарят на Леванте не се намеси убедително и позволи огромно меле, което по-чудо се размина без попадение.

Гостите имаха своите шансове и в 70-ата минута Чуметра се измъкна по чудесен начин в наказателното поле, но опитът му за шут беше блокиран от защитник.

Скритият коз в ръката на Симеоне – както в предходния кръг срещу Райо Валекано – отново се оказа резервата Томас Партей. Младият ганаец замени Джаксън Мартинес и в 81-ата минута откри резултата. 22-годишният футболист като на шега мина покрай няколко играчи на Леванте и от 8-9 метра стреля към вратата. Мариньо закачи кълбото, но в него бе останала достатъчно сила, за да се претърколи през голлинията – 1:0.

В заключителните минути Лусиано Вието можеше да стане автор на много красив гол, след като Партей центрира от аутлинията, а аржентинецът с пета през гърба стреля между двама души. За късмет на Мариньо топката премина покрай обратния му ъгъл и излезе в аут.

Последният съдийски сигнал означаваше, че Атлетико вече има в актива си 41 точки на върха. Барса е втори с 39, а Реал – трети с 36 преди да изиграе гостуването си срещу Валенсия.

Леванте е твърдо последен с 11 пункта в актива си, на 4 от първия над чертата – Спортинг Хихон.