Агентът на Кристиано Роналдо – Жорже Мендеш го защити относно обвиненията, че футболистът на Реал Мадрид е укривал данъци чрез ирландската компания MIM Limited.

„Кристиано няма нищо общо с тази компания. Той не е укривал данъци чрез нея“, сподели Мендеш.

„Роналдо няма нужда да бъде разследван. Той уважава властите и законите във всяка една държава и ги спазва“, добави агентът на играча.

Според информациите, футболистът е използвал ирландската компания MIM Limited, за да прокара по-голямата част от приходите си и да заобиколи испанските закони.

Данъчната ставка в Ирландия е едва 12,5%, а условията са значително по-благоприятни в сравнение с 43,5% данъчно облагане в Испания.

Данъчните власти не толерират подобно заобикаляне на законите, укриването на пари от данъци и плащането им извън страната на престой на задълженото лице.

През компанията MIM минавали някои от най-тлъстите договори на Роналдо като тези с Nike, Unilever, Kentucky Fried Chicken, Konami (Pro Evolution Soccer), Toyota Thailand, Banco Espirito Santo, Jacob & Co. и Mobily.

Само за договора с Mobily Роналдо е ощетил испанската държава с 1,1 милиона евро. Договорът датира от 2012 година.

Въпреки, че името на Роналдо не фигурира никъде, компанията MIM държи като запазени марки названията Cristiano Ronaldo и Cristiano Ronaldo Legacy.

От MIM отрекоха Кристиано да ги е използвал за заобикаляне на закона.