Норвежкият футболен клуб Хьод е отказал да вземе на проби Роберт Левандовски през 2007 година, тъй като клубното ръководство преценило, че не си заслужава да заплати пътните разходи на полския нападател.

Помощник-треньорът Ларс-Петер Рьонестед съобщава в местната преса, е че 18-годишният тогава Левандовски е препоръчан от негов приятел, който е впечатлен от головите му умения, когато нападателят играе в полската трета дивизия за отбора на Знич Прушков.

"Имахме разговор с него и с още един футболист зае възможността да дойдат при нас на проби, ако им поемем разходите по пътуването и престоя в Норвегия. Опитахме се да убедим клубното ръководство, но не се получи. Тогава Левандовски беше неизвестен играч от полската втора дивизия и за шефовете ни не беше приемливо да плащат за това той да идва за тестове", коментира Рьонестед. 

През 2007 година Хьод е част от трета норвежка дивизия и не разполага с особени средства.

Коментар за постижението на Левандовски срещу Волфсбург

В последствие Левандовски става голмайстор на трета полска лига с 15 попадения и помага на Знич да спечели промоция, а през следващата кампания бележи 21 гола във втора лига и през лятото е закупен от Лех Познан срещу 1,5 милиона злоти.

През септември 2008 година нападателят дебютира за националния отбор на Полша, а след два сезона е закупен срещу 4,5 милиона евро от Борусия Дортмунд, с който печели два пъти титлата в Бундеслигата, а през лятото на миналата година той преминава в Байерн Мюнхен и още в първия си сезон с баварците отново става шампион на Германия.

Левандовски, който е считан за един от най-добрите нападатели в света в момента, нашумя особено преди два дни, след като реализира пет гола в рамките на девет игрови минути при победата на Байерн с 5:1 над Волфсбург за първенство./БТА