Смятаният за бащата на станалия популярен като "тики-така" стил на игра с много подавания Хосеп Гуардиола направи интересно признание. Той шокира всички, като призна, че всъщност не харесва въпросния стил. 

Тези негови думи могат да се прочетат в последната книга на журналиста Марти Перарнау. Треньорът на Байерн Мюнхен говори пред него в навечерието на мач на баварците с Нюрнберг. 

Но всъщност самият Гуардиола твърди, че по негово време нито сегашният му клуб, нито предишният му - Барселона, са играли "тики-така". Точно затова специалистът определя тази тактика като "безсмислена". 

"Мразя това подаване без цел, което се прави единствено и само заради самия пас. За мен това е един боклук, когато просто задържаш топката, без да я подаваш напред и да търсиш атаката. Моите отбори никога не са играли така."

"Трябва да подаваш топката с ясната цел да създаваш заплаха. Това трябва да влезе в ДНК на играчите. Тики-така е напълно безсмислен стил за мен, да си подаваш само заради самото подаване. Това не е футбол."

"Не вярвайте и на една дума, че Барса практикуваше този стил. Ние подавахме с ясната цел да изтощим съперника, да го приберем и да му нанесем удара си. Аз обичам многото подавания, но те трябва да се правят смислено. Това няма нищо общо с тики-така", сподели Гуардиола.