Отборът на Монако временно излезе начело в Лига 1, след като в среща от 8-ия кръг на френския елит тотално помля Метц като гост. Футболистите на Леонардо Жардим отнесоха своите опоненти със звучното 7:0 и показаха,че вече забравят за тежкото поражение от Ница отпреди 2 кръга.

Разгромът затвърди „монегаските“ като тимът с най-силна атака от началото на кампанията, като в 8-те си срещи дотук те имат реализирани цели 22 гола. Най-близо до тях по този показател е шампионът Пари Сен Жермен, който обаче има 17.

Головата фиеста стартира още в 7-ата минута, когато Алмами Туре напредна отдясно и центрира, а вратарят на Метц Тома Дидион се сблъска със съотборник при опита за изчистването на топката. Така Тома Лемар получи шанс да стреля отблизо и с левачката не прости грешката – 1:0.

Второто попадение не се забави. В 23-ата минута Валер Жермен направи двойно подаване с Жоао Моутиньо, след което шутира от около 20 метра и реализира въпреки плонжа на Дидилон – 2:0.

В 39-ата минута преднината на гостите стана класическа. Туре пак проби отдясно и центрира по земята, а Гуидо Карийо много хитро пропусна топката между краката си, за да може тя да стигне до Бернардо Силва. Португалецът не чака втора покана, а стреля прецизно и опъна мрежата за 3:0.

Скоро след паузата стана ясно, че за Метц връщане в този мач няма . В 60-ата минута Шейк Дукуре бе изгонен с директен червен картон заради зверско влизане в краката на Кевин Н'Дорам. Седем минути след изгонването домакините рухнаха още повече – Жермен получи топката от Лемар в наказателното поле и бе покосен от Рено Коад, а съдията веднага посочи бялата точка. От нея щатният изпълнител Фабиньо без проблем реализира, пращайки вратаря в грешната посока – 4:0.

Само 4 минути по-късно победата на Монако започна да придобива измеренията на погром – Бернардо Силва пробив отляво и центрира чудесно за Карийо, който овладя на гърди и елегантно елиминира Бишевац, а след това хладнокръвно шутира в близкия ъгъл за 5:0.

В 83-ата минута аржентинският таран се разписа за втори път в срещата. Бишевац се опита да пресече центриране на Сидибе отляво, ала опитът му изчисти кълбото се превърна в асистенция за Карийо, който с благодарност се вълползва – 6:0.

Последният пирон в ковчега на Метц заби резервата Габриел Боскилиа в 89-ата минута. 17-годишният Килиан Мбапе проби отляво и пусна по тревата за бразилския си съотборник, който премина покрай защитата, за да реализира покрай обезверения Дидилон – 7:0.

Така с 19 точки "монегаските" засега оглавяват таблицата, като имат две преднина пред Ница, който още не е играл своя мач от кръга (срещу Лориен). Метц от своя страна е 7-и с 13 пункта.

Лига 1, 8-и кръг, резултати от събота:

Каен – Тулуза 1:0

Дижон – Монпелие 3:3

Лил – Нанси 1:0

Нант – Бастия 1:0

Метц – Монако 0:7

по-рано днес: ПСЖ – Бордо 2:0